Skip to content

P.S. – izložba Elle Đurđević

U sklopu Sesvetskih dana kulture u Galeriji dvorane Narodnog sveučilišta Sesvete i u Galeriji “Oblok” Knjižnice Sesvete upriličena je izložba buduće akademske grafičarke Elle Đurđević

Sanda Stanaćev Bajzek

Mlada autorica Ella Đurđević predstavila se dvjema serijama fotografija – “Abecedarij” i “Ruke”, koje nastaju kao zadaci u predmetu Ilustracija pri zagrebačkoj ALU, gdje studira, a izložbom su objedinjene u nazivu P.S. (Post Scriptum)

Kako su teme različite, ideja da se izlože u dva različita izložbena prostora bila je posve logična. Fotografija kao jedan od iznimno potentnih vizualnih medija, zbog svoje svježine i brzine bilježenja, odavna je svoj dokumentaristički karakter pretvorila u umjetnički izričaj i postala više od same bilješke zanimljivog trenutka, stanja, prirode ili osobe. U radovima Elle Đurđević ona je i umjetnički izraz ali i način da se njezina ideja zabilježi čista, jer je upravo njezin sadržaj, ono što bilježi samo po sebi umjetničko djelo. Foto-ilustracije „Abecedarija“ originalni su, dosjetljivi uradci koji predstavljaju ludičku simbiozu slova kao znaka i ljudskog lica, odnosno tijela. Slovo kao pisani oblik odavna je postao zanimljiv grafička forma koja ima i svoje simboličke konotacije, ali postaje i vizualni znak. Ella ostavlja promatraču da oduči kamo će ga asocijacija odvesti. Da se poigra značenjem tipografije i slike. A „Ruke“. One mogu  biti sve, kako kaže sama autorica. Simbioza našeg djelovanja, naše akcije koja neminovno rađa reakciju. Autorica, vrlo društveno angažirana i osviještena seriju „Ruke“ koristi kao svojevrsni apel ukazujući na pogubni ljudski utjecaj na našu planetu Zemlju. Lopta koju ruka drži u čvrstome stisku simbolizira našu planetu koja je doslovno u našim rukama. U ruci koja može biti njezina čuvarica, ali i njezina uništavačica. Nažalost više je ovo drugo. Kao jedan bolan „post scriptum“ jer smo zaboravili… Što smo to zaboravili, što to autorica želi posebno naglasiti? Saznati ćemo ako posjetimo izložbu, ove talentirane mlade umjetnice. Ovo joj je prva samostalna izložba koju u Narodnom sveučilištu Sesvete možete pogledati do 21. lipnja.

See also  Uz izložbu Mercedes Bratoš: San ljetne noći
mala retrospektiva