Trodioba Vitolda Košira

Bez ikakve sumnje nesvakidašnja pojava Vitolda Košira od samih početaka izaziva izniman interes, koji se vremenom sve više povećavao. Naime, Vitold Košir je poznati i uvaženi akademski kipar, akademski je glazbenik, svira violu u orkestru i rock glazbenik je istodobno, član je popularne grupe Cry Babies i možda ono najvažnije, volim reći, strastveni je sokolar, svoj stan na zadnjem katu kuće dijeli s pticama i psima. U svim tim, nazovimo disciplinama, Košir postiže zapažene,no budimo iskreni, sjajne rezultate

Miroslav Pelikan

Gospodine Košir, u Vama ravnopravno žive i stvaraju u balansu  tri osobnosti, kipar, glazbenik i sokolar.

Šizofreno zvuči i zaista je istina. Malko komplicirano ali zato vrlo zabavno. 

Kada lovite sa sokolima, razmišljate li o skulpturama, o glazbi i obrnuto?

To je gotovo kao najdivnije prokletstvo. Dok kiparim u glavi mi tutnji glazba. Kad sviram jedva čekam da zbrišem od civilizacije i umjetnosti, pokupim jastreba i psa i zbrišem u šumu. Kad konačno umaknem svima i svemu, pustim pticu u slobodni let – razmišljam o tome kako da završim započetu skulpturu. 

Kakav je međusobni odnos? Utječu li osobnosti jedna na drugu i treću?

U početku sam ih doživljavao potpuno odvojeno. Kosile su se i oduzimale si međusobno i vrijeme i fizički i mentalni prostor. Međutim, upornim bavljenjem počele su se ispreplitati i nadopunjavati pa i olakšavati postojanje jedna drugoj. Danas mislim da uopće ne bi mogao shvatiti što radim u jednom segmentu kad ne bi vukao iskustva iz druga dva kuta gledanja.  

Radoznao sam. Što povezuje sve tri posebnosti na vidljiv i ili nevidljiv način?

Likovne umjetnosti i glazbu poimamo na načine koje opisujemo potpuno istim riječima. Melodijska linija – u crtežu također linija. Struktura glazbe – u kiparstvu rado govorimo o strukturi površine. Ritam – neizostavan dio svake umjetnosti.

Estetiku leta ptice grabljivice možemo cijeniti istim rječima.

Možemo li Vašu specifičnu situaciju, nesvakidašnju nazvati Trodiobom Vitolda Košira?

Duhovito, priznajem! Zvuči pomalo kao trodioba vlasti u demokratskom društvu – što je zapravo britka usporedba sa stanjem u mojoj glavi.

Koliko je teško i komplicirano planirati i izvršavati obaveze u Trodiobi?

Nisam nikad imao problema s organizacijom vremena. Motivacija je toliko jaka da u svim segmentima zaista uživam. 

Postoji li možda i nešto četvrto, peto…?

Rado sam otišao na nekoliko skijanja i jedrenja, volim se ponekad odskitati kao turist ali u stvari nikada me ništa nije zaista povuklo. 

Što trenutno radite u atelijeru?

Kustosica Bruna Justinić koncipirala je LINK-IN-ART unutar kojeg pripremam izložbu u Krku. Izuzetno me veseli da ove godine izlaže i Vedran Ružić, sjajan jazz glazbenik i odličan likovnjak.

Za kraj, tko ste Vi, gospodine Košir?

Doktor Jekyll i mr Hyde su mala deca. Njih su samo dva.