Beč dobiva moderno postrojenje koje višak električne energije pretvara u toplinu

Pored najpoznatije bečke spalionice otpada Spittelau koja se nalazi u 9. okrugu u tijeku su radovi na izgradnji postrojenja koje će višak električne energije iz mreže pretvarati u toplinu koristeći takozvanu power-to-heat tehnologiju

Matea Čuljak

Važnu ulogu u njegovoj gradnji igrat će održivost, stoga će se, na primjer, djelomično koristiti eko-beton. Po uzoru na vanjski izgled spalionice otpada Spittelau, koji je osmislio slavni austrijski umjetnik i ekološki aktivist Friedensreich Hundertwasser, bečko gradsko energetsko poduzeće „Wien Energie” namjerava ukrasiti fasadu postrojenja šarenim mozaicima i okruglim oblicima. Krov postrojenja bit će ozelenjen te će biti uređen kao mjesto za opuštanje, a u urbanom vrtu djelatnici bečkog poduzeća za opskrbu energijom moći će zajedno uzgajati rajčicu, papriku i začinsko bilje.

Ovo suvremeno postrojenje, koje funkcionira poput predimenzioniranog kuhala za vodu, sastojat će se od dva protočna grijača snage 5 MW koji će biti neovisni jedan o drugom. Kad dođe do prekomjerne opskrbe u elektroenergetskoj mreži, ono se u roku od nekoliko minuta aktivira te preuzima višak energije koji koristi za zagrijavanje vode do temperature od oko 155 Celzijevih stupnjeva. Vrela voda zatim se predaje u gradski toplinski sustav te se može koristiti u okolnim kućanstvima. Osim što se na taj način energija može u potpunosti iskoristiti, tako se povećava i udio topline iz obnovljivih izvora energije, a također se pridonosi stabilizaciji elektroenergetske mreže.

„Sustavi kao što su novo postrojenje za pretvorbu energije u toplinu od posebne su važnosti za zaštitu klime. Kad primjerice puše jak vjetar, vjetroagregati često proizvode više energije nego što je to u tom trenutku potrebno. Pomoću našeg postrojenja ubuduće ćemo pritiskom na gumb moći apsorbirati taj višak električne energije te ga pretvoriti u toplinu, pohraniti i distribuirati. Beč će se tada praktički grijati energijom vjetra”, objasnio je Michael Strebl, predsjednik uprave poduzeća „Wien Energie”.

U tijeku su radovi na izgradnji novog postrojenja za pretvorbu energije u toplinu © Wien Energie

Član bečkog poglavarstva za financije i gospodarstvo Peter Hanke istaknuo je da je buduće postrojenje važan dio mozaika u očuvanju okoliša u glavnom gradu Austrije te da je za uspješnu energetsku tranziciju nužna pametna umreženost sektora grijanja i električne energije.

U 21. bečkom okrugu Leopoldau gradsko poduzeće za opskrbu energijom 2017. godine pustilo je u rad slično postrojenje. Električni grijač od viška struje dosad je proizveo i u gradsku mrežu predao više od 25.000 MWh ekološki prihvatljive toplinske energije. Novo postrojenje koje se trenutačno gradi trebalo bi započeti s radom u proljeće 2022. godine.