OSIJEK – Cipelice lutalice, cipelice šetalice by Venina

Muzej Slavonije, najstarija kulturna ustanova u gradu Osijeku, osnovana davne 1877. godine. Muzej je jedan od najstarijih te najveći muzej općeg tipa u Republici Hrvatskoj. Muzej broji oko 300 tisuća predmeta raspoređenih u preko 116 muzejskih zbirki od povijesnog, etnološkog, tehničkog, prirodoslovnog i umjetničkog značaja. U sklopu Muzeja djeluje i najveća muzejska knjižnica u Hrvatskoj. Muzej Slavonije je smješten u staroj baroknoj jezgri grada Osijeka – Tvrđi, a izložbeni prostor se nalaze u zgradi Magistrata

OTVORENA IZLOŽBA “BRANKO MIHALJEVIĆ – I KAD UMREM PJEVAT ĆE SLAVONIJA”

U srijedu 26. svibnja s početkom u Muzeju Slavonije otvarena je izložba pod nazivom Branko Mihaljević – I kad umrem pjevat će Slavonija.

Muzej Slavonije, u suradnji s Dječjim kazalištem Branka Mihaljevića u Osijeku organizira, u sklopu 28. susreta lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske, zajedničku izložbu u povodu devedesete obljetnice rođenja hrvatskog skladatelja Branka Mihaljevića. Na izložbi su postavljeni segmenti scenografije i lutke iz slavnih Mihaljevićevih predstava “Zeko, Zriko i Janje” i “Vesela avlija” koje su posuđene iz fundusa osječkog Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića dok je iz fundusa više zbirki Muzeja Slavonije izložen širok izbor osobnih predmeta, plakata, nagrada, ploča, knjiga, umjetnina, fotografija, dokumentacije i notnih zapisa koje je Muzej Slavonije 2011. godine, kao cjelinu radne sobe Branka Mihaljevića, u ime cijele obitelji Mihaljević darovala njegova udovica gospođa Miroslava Mihaljević. Darovani predmeti raspoređeni su u više muzejskih zbirki unutar Povijesnog, Numizmatičkog i Tehničkog odjela, te Odjela umjetničkog obrta i Knjižnice Muzeja Slavonije.

Ovom prigodom zahvaljujemo se svim posuditeljima građe za ovu izložbu. Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića na posudbi scenografije, lutaka i dokumentacije, HRT – Radiju Osijek na posudbi arhivskih tonskih zapisa, te gospođi Mireli Dozet, Studio Ypsilon, na ustupljenom filmu o Branku Mihaljeviću.

Nakon otvorenja uslijedit će okrugli stol u suradnji s Dječjim kazalištem Branka Mihaljevića. Sudjelovanje na okruglom stolu je za ograničen broj uzvanika. Izložbu posjetite do rujna 2021. u Muzeju Slavonije, Trg sv. Trojstva 6, u Osijeku. Pozivamo vas da i dalje poštujemo epidemiološke smjernice.

ORGANIZATOR Dječje kazalište Branka Mihaljevića

OTVORENA IZLOŽBA: “STO GODINA HRVATSKOG LISTA – OD LISTA DO GLASA”

Muzej Slavonije, u suradnji s Glasom Slavonije obilježava veliku obljetnicu osječkih novina, izložbom Sto godina Hrvatskog lista: od Lista do Glasa svečano je otvorena u četvrtak, 27. svibnja 2021. u Muzeju Slavonije na Trgu sv. Trojstva 6.

Hrvatski list najčitanije je dnevno glasilo osječkoga međuraća, a izlazio je od 1920. do 1945. godine oslikavajuću društveni, politički, kulturni i sportski život Osijeka.

U istoj tiskari u svibnju 1945. godine počinje izlazit Glas Slavonije. I baš poput Lista i Glas nastavlja pratiti društvena, gospodarska, kulturna i sportska događanja, prateći želje, potrebe i navike svojih sugrađana, godinama i desetljećima, postao je i ostao najčitaniji dnevni list u Osijeku i Slavoniji.

Svakodnevicu grada najbolje oslikavaju njegove novine, kako nekada, tako i danas.

Izložbu posjetite u Muzeju Slavonije, od utorka do subote, u vremenu od 10:00 do 18:00 sati. Subotom je ulaz slobodan za sve posjetitelje. Pozivamo vas da i dalje poštujete epidemiološke smjernice.