Mirna Sišul – I DAN I NOĆ

Dan se na njezinim platnima može iščitati u svim svojim fazama i mijenama – od snenoga svitanja, do blistavog, osunčanog jutra; od iskričavog podneva i bojom zasićenog kasnog popodneva, do zagasitog sumraka – i na kraju noći pune šarenih snova. Sve te trenutke autorica objedinjuje unutar cjeline jednoga dana

Sanja Benčić

Izložba donosi najnoviji ciklus slika pod nazivom „I dan i noć“ poznate riječke slikarice mlađe generacije MIRNE SIŠUL. Slike su izvedene u tehnici akrila na platnu, u kombinaciji s pastelom, ugljenom, sprejem, crtežom i kaširanim papirom, a posložene su u kompozicijske sklopove – od diptiha do poliptiha, pričajući na taj način kroz ulančane kadrove autoričinu emotivnu, maštovitu, osobnu – ali i svevremenu priču o jednome danu.

Kustosica izložbe je Višnja Slavica Gabout, povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka, koja u tekstu predgovora kataloga između ostaloga kaže:

Najnoviji ciklus slika „I dan i noć“ Mirna Sišul osmislila je kao vizualni dnevnički zapis koji, sukladno njezinu temperamentu i izričaju, sadrži mnoštvo ekspresivnih doživljaja i opažaja, impresija i refleksija. Ali i emocija, raspoloženja i snova, što sve ovu autoricu kreativno aktivira nizom inspirativnih impulsa tijekom 24 sata. Aktivira je u budnim satima obdanice i u snovitim noćnim satima, pa se čini kao da Mirna tijekom dana nikada ne spava. I da noću budna sanja. Jer dan se na njezinim platnima može iščitati u svim svojim fazama i mijenama – od snenoga svitanja, do blistavog, osunčanog jutra; od iskričavog podneva i bojom zasićenog kasnog popodneva, do zagasitog sumraka – i na kraju noći pune šarenih snova. Sve te trenutke autorica objedinjuje unutar cjeline jednoga dana. Pritom svoju priču gradi grupiranjem radova u diptihe i triptihe, oblikujući tako ambijentalne kompozicije u kojima trenuci u vremenu postaju trajanje u prostoru. (Višnja Slavica Gabout, prilagođeno iz predgovora kataloga izložbe)

MIRNA SIŠUL
“I dan i noć“
28.5. – 22.6.2021.
Otvorenje izložbe: petak, 28. svibnja u 19 sati
Organizator izložbe: Ustanova FESTUM/Ente FESTUM, Umag/Umago
Izložbeni prostor: MMC galerija Grada Umaga, Trg Marije i Line, Umag

Mirna Sišul rođena je 1977. godine u Rijeci. Završila je Školu za primijenjenu umjetnost u Rijeci, a potom diplomirala na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Djeluje na hrvatskoj likovnoj sceni već 22 godine. Samostalno izlaže od 2001. godine u zemlji i inozemstvu, do sada realiziravši 48 samostalnih istupa (Rijeka, Zagreb, Pula, Split, Zadar, Crikvenica, Rab, Grožnjan… i drugdje, a u inozemstvu u Sarajevu, Antwerpenu, Luxembourgu, Beču, Bratislavi…). Na skupnim žiriranim izložbama sudjeluje od 2000. godine, u domovini i inozemstvu, primjerice Budapest Art Expo (2000.), 15th International Exhibition of Drawings (Rijeka, 2001./2002.), Triennale hrvatskog autoportreta (Samobor, 2008. i 2011.), Godišnje žirirane izložbe recentnih radova članova HDLU-a Rijeka (Rijeka, 2009. do 2020.), Godišnje žirirane izložbe članova HDLU-a (Zagreb, 2010. do 2016.), kustoski projekt Klovićevim tragom (Rijeka/Gelsenkirchen,2009.-2014.), Međunarodni slikarski Ex tempore Piran (2012.), Međunarodni slikarski Ex tempore Ptuj (2013.), Umaški umjetnički salon ARTUM (2013.), Children`s Book Fair (Bologna, 2015.), Art Week Luxembourg (2017.), Contemporary Art Talent Show (Genova, 2017.)… i mnoge druge.

Nagrađivana je još za studentskih dana (1999. i 2000.) za najbolje studentske radove. Otada do danas dobitnica je brojnih nagrada za slikarstvo, u zemlji i inozemstvu. Djela joj se danas nalaze u mnogim javnim i privatnim zbirkama diljem svijeta.

Godine 2014. izdana joj je mala monografija „Slikopis“ (nakladnik: Semafora Zagreb, Biblioteka Mono)

Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika – HZSU, HDLU-a/Meštrovićev paviljon, HDLU-a Istre i HDLU-a Rijeke.

Bavi se slikarstvom, dizajnom interijera, modnim dizajnom i ilustracijom. Ima status samostalne umjetnice.