Eurosong i parada

Albina, nisi ništa izgubila što nisi bila u tom finalu

Ovogodišnji Eurosong je bio parada od gay, queer, drag queen, transrodnih osoba pa sve do gologuzih pjevaljki odjevenih u minijaturne i šljokičaste trikoe iz kojih su im ispadali bokovi, grudi, butovi i debele noge

Uglavnom cijeli taj Eurosong mi je izgledao poput neke disco, elektronske ludnice gdje su mladi pjevači amateri koje ćemo za mjesec dana sve do jednog zaboraviti došli na karaoke. Srpske izvođačice su imale svoj klasičan turbo folk izričaj i mlatile umjetnim kosama i dizale one svoje jake butove i mlatile prednjim i zadnjim nogama kao prave ždrebice. Koliko mi je žao bilo naše Albine što nije ušla u finale, toliko mi je bilo i drago da nije u društvu tih raskreveljenih izvođača i izvođačica koji se poluludo i poludivlje krevelje u kamere, piju, urlaju i mašu zastavicama svojih zemalja čim vide da ih snimaju kamere.

Albina, nisi ništa izgubila što nisi bila u tom suludom finalu. Pjesme su bile nikakve. Jedina pjesma koja je imala ritma bila je Njemačka pa sam navijala za njihovog malog gay i skakutavog i simpatičnog pjevača i tu njegovu cupkalicu koja mi je od svih, tih cupkalica i poskočica najviše ušla u uho. Vidjeh i žestoke i dugokose Fince čija je pjesma bila o.k. a onda su doprašili oni, čudni i pomalo pomaknuti, mladi, talijanski band Maneskin i njihov pjevač Damiano David na kojeg je odmah bacila oko jedna od one tri srpske pevaljke što su se onako poput pravih ždrebica ritale na sceni u onom, svom, primitivnom turbo folk izričaju.

A da stvar bude još grotesknija sve kamere su uhvatile Damiana Davida kako spušta glavu na stol i dok čeka rezultate glasanja šnjofka kokain. Ma blago majci i još ponosnijem ocu. Tako da ako Damiano ima ćaću i mater i ako su to gledali na televiziji, mislim da im je odmah pao mrak na oči osim ako mu familija nije problematična, jer svijet je poludio a sjetit ću se sada i Tolstoja koji je na početku svog romana Ana Karenjina rekao da su neke obitelji i sretne i nesretne ali svaka na svoj način. Ali evo očito budali i drogerašu i krumpiri rastu u podrumu, tako da su ti mladi, talijanski rokeri drogeraši pobijedili. Maneskin i mladi Damiano David su pobijedili i ovogodišnji su pobjednici Eurosonga. Pjesma im je bila relativno u redu i draže mi je da je ove godine pobijedila jedna rock pjesma nego li neki elektronski turbo folk. Iako su Maneskinovci trebali ipak snositi neke sankcije, jer su bili urokani i to svi do jednoga. Našišali se oni lijepo haše i to pred kamerama tako da smo svi mogli svjedočiti šmrkanju kokaina i totalno ušlagiranog Damiana. Umjesto glamura Eurosonga mogli smo svjedočiti hrpi neslušljivih, nepamtljivih i totalno neritmičnih pjesama, izvođačima gay i LGBT orijentacije, jeftinih i netalentiranih starleta bez sluha koje se pokušavaju baviti pjevanjem, gomili specijalnih efekata, bezveznom, elektronskom turbo folk dumbaranju i na kraju sramotnom, javnom šmrkanju kokaina i to ovogodišnjih pobjednika.

Uglavnom Eurosong koji je nekad bio glamurozan i svečani europski festival glazbe gdje su se natjecali vrhunski europski pjevači i gdje smo mogli gledati kulturnu, europsku publiku sad u zadnjih nekoliko godina možemo svjedočiti jednom ne Eurosongu, nego Eurokretenluku koji se ove godine sveo na jednu veliku europsku javnu kuću, punu svega i svačega, od pijanstava, nuđenja pjevaljki, voditelja kojima ne znamo spol pa ne znamo je li voditeljica Niki muško ili žensko je li ona ili on ili ono, pa do njuškanja droge i to samog pobjednika koji je bio tako urokan skupa sa svojim cijelim bandom da valjda nisu ni znali gdje se opće i nalaze.

I tako se Eurosong srozao na same margine svih moralnih vrijednosti. Uglavnom sve je to bio samo očaj, tuga, čemer i jad.

Zagreb, 23.5.2021.
Nives Puhalo
🎩🎻🎩

Tko su Måneskin?

Talijanska grupa Måneskin, koji su na scenu Eurosonga donijeli dašak glam rocka, favoriti su otpočetka, no malotko je mogao zamisliti da će uistinu i pobijediti. Riječ je o grupi mladih glazbenika iz Rima koji se poznaju još iz srednje škole i koji su svoj glazbeni put započeli svirajući na ulicama talijanskih gradova…. Više, jutarnji.hr