U palači Sponza otvorena izložba akademske slikarice Lene Kramarić

Akademska slikarica Lena Kramarić u atriju palače Sponza otvorila je izložbu “Hvala”. Postav obuhvaća dvadesetak djela kojima autorica želi odati određenu počast i zahvalnost čak i običnim stvarima kojima je zahvalna u životu. Ravnateljica Državnog arhiva u Dubrovniku Nikolina Pozniak pozdravila je okupljene
  • Buntovnički prelazeći preko kontura prikazanih likova, kolorit u radovima Lene Kramarić predstavlja drugu stranu medalje, prostor neograničene slobode i mašte koja se ne podvrgava zadanim obrisima, već stvara vlastiti pejzaž ispresijecan instinktima, dubokim emocijama i natruhama ženske intuicije. Upravo ovaj lirični kolorizam ukazuje na fragilnost oblika i zadanih smjerova života koji u Leninim radovima lako isparavaju u ponovno bestežinsko stanje. Kao opreku laganim kvaziakvarelnim namazima bojama, postavljaju se brojni uzorci koje autorica aplicira u svojim djelima uspješno izbjegavajući njihovu puku dekorativnu narav. Uzorci koji podsjećaju na tapete starinskih kuća naših predaka u ulje na platno unose jednu sugestivnu intimu interijera u kojima se odvijaju priče koje skrivamo izvan granica našeg privatnog teritorija. Uzorci preuzimaju obrazac ponašanja boja ne mareći za granice ocrtanih likova zanemarujući njihovu sugestivnost i uvjetovanost. Udarac je to logici zadatosti, determiniranosti, statičnosti i proglašavanje prostora slobode, slojevitosti, hibridnosti i potajne žudnje za neodređenošću, napisala je u popratnom tekstu kustosica izložbe Jelena Tamindžija Donnart koja je istaknula temu selidbe a koja je utjecala na radove, posebno na njihov format.

Kazala je kako Kramarić opominje kako treba pomicati vlastite konture i perceptivne granice.

Autorica je pripremila samo jednu rečenicu, zahvalila je, kako je sama rekla “Ivu na krovu”, ali i okupljenima na dolasku.

Izložba se može pogledati do 31. svibnja. dubrovacki.slobodnadalmacija.hr

U palači Sponza otvorena je izložba akademske slikarice Lene Kramarić. Snimio: Božo Radić / CROPIX