Počasni bleiburški vod o programu komemoracije Bleiburške tragedije

Počasni bleiburški vod (PBV) na konferenciji za medije izvijestito je javnost u zemlji i iseljeništvu o programu održavanja ovogodišnje komemoracije u povodu 76. obljetnice Bleiburške tragedije

Komemoracija će se, pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora i u suorganizaciji s Hrvatskom biskupskom konferencijom (HBK) u liturgijskom dijelu, održati 15. svibnja na tri lokacije: Bleiburškom polju, zagrebačkom Gradskom groblju Mirogoj i na Udbini. Na konferenciji za medije govorili su nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu Tomislav Markić, biskup gospićko-senjski mons. Zdenko Križić, zamjenik predsjednika PVB-a Milan Kovač, voditelj predstavništva PBV-a u RH Bože Vukušić.
video HINA/ Damir SENČAR

Naličje pobjede – Bleiburg (zločin protiv čovječnosti), dokumentarni film 1990

Uz britanske časnike, koji iskreno otkrivaju kako im je to bio najteži zadatak koji su morali izvršiti, razgovarali smo s Tobyjem Lowom, kasnije lordom Aldingtonom, kojeg je Lord Tolstoj optužio da je izravno odgovoran za izručenja. Materijal je sniman u Austriji na Bleiburškom polju, u Klagenfurtu, u Londonu i Welsu, Sloveniji, Dravogradu, Kočevskom rogu, u Beogradu te na mnogim mjestima diljem Hrvatske gdje su prema svjedočanstvima prolazile kolone smrti. Mnogi sudionici serije više nisu živi te su njihova svjedočanstva i komentari tim vredniji.