ŽETONIZACIJA POLITIČKE SCENE

ŽETONIZACIJA POLITIČKE SCENE jedna je od političkih ostavština pokojnog gradonačelnika Bandića. Ona podrazumijeva beskrupulozno političko preslagivanje uz negiranje na izborima iskazane volje birača

Bandić je, pogotovo u zadnjem gradonačelničkom mandate, uspio (o)kupiti popriličan broj prebjega iz saborskih i skupštinskih klupa koje je, nazvavši ih žetončićima, u potpunosti dehumanizirao i pretvorio u sredstvo za političko trgovanje kako na gradskoj tako i na nacionalnoj razini.

POLITIČKI POLTRONI posebna su sorta ljudi. Oni se nikada ne opiru hijerarhijski višima i moćnijima. Karakterizira ih ekstremni kukavičluk, niskost, ulizivanje, laskanje i potpuno beskičmenjaštvo. Oni uvijek, ali baš uvijek, dignu ruku za ono za što im naloži šef. Čak i onda kad se najžešće protive prijedlogu ili odluci za koju glasuju. To je cijena njihova političkog preživljavanja u “velikoj” stranci.

Čvrsto partnerstvo Milana Bandića, u zadnjem gradonačelničkom mandatu, s HDZ-om na gradskoj i državnoj razini, omogućeno žetonizacijom SDP-ovske državne političke elite i prebjezima u Gradskoj skupštini Grada Zagreba i nevjerojatnim poltronstvom u hrvatskoj državotvornoj stranci, vjerojatno je najperfidnija kohabitacija u suvremenoj hrvatskoj političkoj povijesti. Perfidnija čak i od koalicije HDZ-a i HNS-a.

Za desetak dana birat ćemo novi saziv Gradske skupštine Grada Zagreba.

SKUPŠTINA GRADA treba biti mjesto argumentirane rasprave, prožete znanjem i društvenom odgovornošću, a ne obitavalište namirenih žetona i poltrona.

To je preduvjet donošenju kvalitetnih odluka koje će unaprijediti svakodnevni život svih građana Zagreba.

Ako si za Skupštinu Grada Zagreba bez poltrona i žetona, 16.05.2021. zaokruži listu br.13, listu MOSTA, nositelja Zvonimira Troskota…

Dr. sc. Trpimir Goluža, Facebook