Izložba popularne križevačke slikarice otkazana preko noći

Popularna križevačka slikarica, predsjednica Križevačkog likovnog kruga (KLK) trebala je od sutra u prostoru Gradske knjižnice “Franjo Marković” Križevci održati svoju prvu samostalnu izložbu slika planiranu još krajem prošle godine, javlja radiokrizevci.hr. Izložba slikarice Marijane Šatrak preko noći je stopirana. Inače, gospođa Šatrak, omiljena u svom gradu, posljednje tri godine naslikala je i darovala u humanitarne namjene 60-ak svojih slika

Izložba za koju se već dugo pripremala, i koju je u našem mediju najavila, naprasno je otkazana. Kasno sinoć u nedjelju, dobili smo obavijest iz knjižnice koju potpisuje ravnateljica Marijana Janeš Žulj, a navela je sljedeće:

Obavještavamo poštovanu publiku i kulturnu javnost da se otkazuje samostalna izložba slika gđe Marijane Šatrak najavljena za 11. svibnja 2021.

Naime, gđa Šatrak se u međuvremenu, nakon što je u prosincu prošle godine dogovoren datum i vrijeme samostalne izložbe, kandidirala na visoki položaj u jednoj političkoj stranci na predstojećim lokalnim izborima.

Gradska knjižnica kao javna ustanova zadržava pravo neutralnosti i jednakopravnosti svih građana i svih političkih opcija te ne može promovirati jednu političku stranku u predizborno vrijeme, samo nekoliko dana prije lokalnih izbora.

Samostalna izložba gđe Marijane Šatrak odgađa se za neki datum poslije lokalnih izbora.

Na sve ovo stiglo je priopćenje same umjetnice, vidno ogorčene ovakvim postupkom, koji prenosimo u cijelosti:

Poštovani,
već duži niz godina amaterski se bavim slikarstvom, članica sam i predsjednica Križevačkog likovnog kruga.
U prosincu 2020. godine dogovorila sam s ravnateljicom Gradske knjižnice „Franjo Marković“ gospođom Marijanom Janeš-Žulj, korištenje prostora knjižnice za održavanje moje prve samostalne izložbe dana 11.05.2021. godine.
Proteklih 5 mjeseci o vlastitom trošku vršim pripreme, prikupljam, sređujem i biram slike za izložbu, i s velikim nestrpljenjem očekujem kada će doći taj dan, da građanima Križevaca i okolice pokažem svoj slikarski opus.
Svoj dolazak na otvaranje izložbe najavili su mi mnogi kolege slikari iz cijele Hrvatske, naravno uz poštivanje svih važećih epidemioloških mjera, a zadnjih tjedan dana tiskam katalog i pripremam sve ostalo kako bi otvorenje izložbe prošlo onako kako si ja to želim.
U nedjelju navečer u 19,30 sati, nepunih 48 sati prije otvaranja izložbe, ostala sam šokirana kada sam putem messengera zaprimila poruku od gospođe ravnateljice Gradske knjižnice „Franjo Marković“ Marijane Janeš-Žulj, u kojoj stoji:

„Poštovana, na žalost odgađamo otvorenje vaše izložbe slika za termin poslije izbora. Nisam znala da ste kandidatkinja za visoku funkciju na lokalnim izborima, a to mi vi niste rekli. Knjižnica je uvijek bila i bit će neutralna i ne može promovirati jednu političku stranku par dana prije izbora. Žao mi je, ali moram poštivati pravilo neutralnosti. Javite kada vam odgovara datum izložbe poslije izbora, a nadam se da će i epidemiološka slika biti bolja. S poštovanjem, Marijana Janeš Žulj.“

Osobno ne vidim na koji način bi to Gradska knjižnica mojom izložbom uopće mogla „promovirati jednu stranku“, kada kao prvo ta „stranka“ uopće ne postoji, a kao drugo izložba je osobna i vezana na moje ime i prezime, kao i na moje aktivnosti koje nemaju ama baš nikakve veze s politikom.

Napominjem da nisam član nikakve stranke i na predstojeće izbore ne izlazim kao stranački kandidat, već kao kandidat grupe građana. Kandidirala sam se na nezavisnoj listi LIPA, kao što je to već više od dva mjeseca poznato i gospođi Marijani Janeš Žulj, ali i njenim nalogodavcima.

Ako su mi već željeli otkazati izložbu, mogli su to učiniti barem pred mjesec dana, kako si ne bih stvarala dodatne troškove oko organizacije iste, kako ne bih pozvala kolege slikare izvan Križevaca i tako sada nakon otkazivanja izložbe nanosila štetu ugledu kako Gradske knjižnice, tako i Grada Križevaca. Ali možda je to zapravo i bio cilj?

Sramota me živjeti u gradu u kojem gradonačelnik dozvoljava ravnateljici gradske ustanove, da na ovako ružan način uništava jedno kulturno događanje, te krajnje neargumentirano povezuje jedne izbore i izložbu slika, naravno ako i sam nije upleten u to.

Žalosno je da se jedna gradska ustanova poput Gradske knjižnice „Franjo Marković“ na ovakav način koristi za predizbornu kampanju trenutno vladajuće opcije u gradu. Ovaj scenarij je samo dokaz da su u ovom gradu još uvijek aktivni ostaci totalitarnog režima, koji je istini za volju imao više razumijevanja za kulturu od današnje vlasti u Križevcima.

Ovakav politički motiviran postupak, još više me učvršćuje u želji da pobijedimo na predstojećim izborima, i da u ovom prekrasnom gradu jednom za svagda završimo s ovakvim ponašanjem.

S poštovanjem: Marijana Šatrak

foto: facebook
izvor: radiokrizevci.hr

Ivan Majdak – najozbiljniji kandidat za gradonačelnika, od Križevaca stvara mjesto poželjno za život / pogledajte ostvarivi Program OVDJE!