Skip to content

Likovna kolonija uz Dane otvorenih vrata ustanove URIHO i 75. obljetnice rada

Ustanova URIHO, najveća je zaštitna radionica za osobe s invaliditetom u Republici Hrvatskoj ove godine obilježava 75. obljetnicu rada i tim povodom organizirani su Dane otvorenih vrata koji se održavaju 5., 6. i 7. svibnja 2021. godine

URIHO-vci su pripremili bogat program za posjetitelje i, naravno, sve se se odvijalo prema epidemiološkim mjerama na lokaciji Avenija Dubrovnik 5, na Kajzerici.

Dani otvorenih vrata ustanove započeli su 5. svibnja, u srijedu, izložbom na kojoj je prikazano 20 godina rada kreativnih radionica osoba s invaliditetom, a istog dana upriličeni su sportski susreti i natjecanja u pikadu između poslovodstva ustanove i radnika.

U četvrtak, 6. svibnja održana je likovna kolonija, izložba te sportsko natjecanje u stolnom tenisu, kojem su prisustvovale paraolimpijke Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić.

Donosimo detaljnije izvješće s likovne kolonije. Sudjelovali su slikari: Robert Hinkelman, kipar Mate Turić (Mata CROata), Dragutin Perički Piki, Nevenka Vlašić, Marijana Šatrak, Renata Katić, Anđelko Brkić, Brigita Leskovar, Kristinka Klarić, Snježana Novotny, Ivana Tkalec, Jasna Mihalić, Karolina Bartulović, Stjepan Katić, Marko Antonio Cinotti i Luka Čačić kao ujedno i voditelj kolonije.

Isti dan održan je i okrugli s temom ‘Mogućnost cjeloživotnog obrazovanja za osobe s invaliditetom’ te kviz znanja.

U petak, 7. svibnja možete popratiti EASPD online konferenciju s radnim nazivom ‘To Inclusive Education and Beyond’, panel ‘Lifelong Learning and VET for persons with disabitlities’ na kojem će sudjelovati Jelena Opačak i Filip Kozlica. Jelena Opačak će predstaviti URIHO kao primjer dobre prakse, te predstaviti EU projekt ‘Model aktivacije dugotrajno nezaposlenih osoba s invaliditetom kroz razvoj i provedbu prilagođenih programa osposobljavanja i radnog treninga’. Moći ćete također doznati i o projektu koji je u tijeku.

Filip Kozlica će predstaviti OSVIT i ulogu OSVIT-ovih projekata u cjeloživotnom obrazovanju osoba s invaliditetom.

Na spomenutom skupu očekuje se prisustvo predstavnika Ministarstva, ZOSI-ja, OSVIT-a, SOIH-a i drugih predstavnika organizacija i udruga osoba s invaliditetom te predstavnici Grada Zagreba.

Sva tri dana posjetitelji mogu pogledati Projekciju filma ’75 godina URIHO-a’.

Ovih 75 godina kontinuiranog postojanja iznjedrilo je tisuću i tisuću zaposlenika sa i bez invaliditeta koji su u ustanovi našli svoje mjesto pod suncem, koja je hranila njihove obitelji, s kojom su se identificirali, koju su obilježili, na koju su se i žalili, u kojoj su zajedno radili, gradeći je, pružajući jedni drugima podršku i utirući put naraštajima koji dolaze.

Bilo je uspona i padova, razvoja i zastoja, razumijevanja i nesuglasica, ali jedno je opstajalo, a istovremeno i ujedinjavalo – briga i skrb za osobe s invaliditetom.

Upravo zato je URIHO danas moderna, suvremeno opremljena i stručno respektabilna ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, prilagođena potrebama osoba s invaliditetom, a sigurni smo da će ustanova, kao i tijekom prethodnih 75 godina, zalaganjem svojih zaposlenika i korisnika i podrškom društvene zajednice i nadalje imati važno mjesto u različitim programima profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja na dobrobit osoba s invaliditetom. uriho.hr