Skip to content

U katedrali sv. Tripuna ustoličen novi kotorski biskup mons. Ivan Štironja

Mons. Ivan Štironja ustoličen je za kotorskog biskupa na prigodnoj ceremoniji koja je održana u katedrali Sv. Tripuna u Kotoru – objavio je portal Boka News

Biskupsko ustoličenje je svečani čin u kojem izabrani biskup kanonski preuzima biskupiju “koja mu je od Sv. Oca povjerena na upravljanje i vođstvo”.

„Danas na blagdan bl. Ozane Kotorske, suzaštitnice grada Kotora i Biskupije dobijamo novog biskupa. Prema podacima koji su nam dostupni, mons. Ivan Štironja je 91. biskup drevne Kotorske biskupije i deseti koji nosi ime Ivana apostola jevanđeliste“ – kazao je u pozdravnom govoru Upravitelj kotorske biskupije i barski badbiskup Rrok Gjonlleshaj, koji je predao biskupski štap mons. Ivanu Štironji.

„Mi smo pozvani svetiti svoje vrijeme i budućim generacijama ostaviti svjedočanstvo svijeta, života. Hrišćanski ideal, pogotovo u porodici, jeste ljjubav uprkos svemu. Ljubiti Boga svim srcem svojim, svim umom, svom dušom, a bližnjega svoga kao sebe samog.

Ovo je poziv i program upućen svima, ne samo njemu kao pastiru ove crkve i vjernicima Kotorske biskupije, nego svakom čovjeku bez obzira na vjeru i naciju. Davno napisani program ne za jednu godinu ili jedan mandat, nego za vjekove i vječnost” – kazao je biskup Štironja.

Mons. Ivana Štironju papa Franjo imenovao je 22. prosinca 2020. godine novim kotorskim biskupom, koji je zaređen u Mostaru 7. travnja zbog tadašnje epidemiološke sitacije u Crnoj Gori.

Svečanosti u Kotoru prisustvovali su crkveni veledostojnici Srpske praoslavne crkve, izaslanik predsjednika Crne Gore, savjetnica predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić, predsjednika Vlade Crne Gore za manjine, predsjednici opština Kotor, Tivat, Herceg Novi, Bar, veleposlanik i konzulica RH u Crnoj Gori, predstavnici hrvatskih udruga u Crnoj Gori.

Na svečanosti povodom ustoličenja novog Kotorskog biskupa bili su i mons. Marin Barišić, nadbiskup i metropolita splitski, mons. Dražen Kutleša, nadbiskup koadjutor Splitsko-makarske nadbiskupije i apostolski upravitelj Porečko-pulske biskupije, mons. Mate Uzinić, nadbiskup koadjutor Riječke nadbiskupije i apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije, mons. Đuro Hranić, nadbiskup đakovačko-osječki mons. Tomo Vukšić, vrhbosanski nadbiskup koadjutor i vojni apostolski upravitelj u BIH, mons. Rrok Gjonlleshaj, nadbiskup barski, mons. Stanislav Hočevar, nadbiskup beogradski, mons. Zef Gashi, nadbiskup barski u miru, mons. Dode Gjergji, biskup prizrensko-prištinski, mons. Simon Kulli, biskup iz Sape (Albanija), mons. Ilija Janjić, biskup kotorski u miru, Amaury Blanco, savjetnik Apostolske nuncijature. BokaNews