Skip to content

Dalmatinski motivi Nevena Otavijevića

Otavijević slika predano, bez velike žurbe, bilježeći sjećanje, impresije, doživljaje, djetinjstvo, svjetlost, sunce, more, sadašnje trenutke u prostoru rođenja i življenja

Miroslav Pelikan

Slikar Neven Otavijević, suvremeni je hrvatski likovni umjetnik iz Zadra, autor je vrlo inspirirajućeg ciklusa krajolika ali i sjajnog ciklusa aktova, izlagač na brojnim izložbama, nastavlja s kontinuiranom slikanjem, obogaćujući aktualnu umjetničku scenu svojim viđenjem i osjećajem

Nedavno je predstavio seriju ulja na platnu manjeg formata, stranica od 30 do 50 cm, s dalmatinskim motivima (kako ih sam naziva).

Riječ je o motivima s obale, s otoka, iz autorove neposredne blizine, koji ga okružuju i trajno nadahnjuju.

Sjećam se riječi Mladena Veže, čuvenog hrvatskog slikara, autora fascinantnog opusa, koji je često govorio kako je najteže naslikati sliku u malom formatu.

Bez namjere da uspoređujem ovu dvojicu slikara, valja istaknuti kako Otavijević slika predano, bez velike žurbe, bilježeći sjećanje, impresije, doživljaje, djetinjstvo, svjetlost, sunce, more, sadašnje trenutke u prostoru rođenja i življenja, stvarajući niz vrlo dojmljivih krajolika oživotvorujući svoje otiske iz djetinjstva.

Kolor na njegovim slikama je vrlo uočljiv, opipljiv, živ ali nije nametljiv i ne dominira motivom, primiren je, s pažljivom mjerom nanesen.

Na Otavijevićevim slikama nema ljudi, no osjeća se njihovo nedvojbeno prisustvo kroz arhitekturu skladno uklopljenu u pejzaž.

Na ovim slikama vlada mir, tišina, sklad.