IZLOŽBA COLLEGIUM ARTISTICUM 2021 – GDJE JE NESTALA SOLIDARNOST?

Trebamo biti svjesni i suglasni da nam je u ovom trenutku više nego ikada prijeko potrebna solidarnost, međusobna podrška, razumijevanje i zajedničko djelovanje

Sanela Nuhanović

IZLOŽBA COLLEGIUM ARTISTICUM 2021

  • Otvorenje izložbe i dodjela nagrada: subota, 24. april 2021. godine u 13:00 sati

     (Otvorenju izložbe i dodjeli nagrada mogu prisustvovati predstavnici medija)

  • Izložba će biti otvorena za posjete od 26. aprila do 25. maja 2021. godine

Obavještavamo vas da su, zbog pogoršane epidemiološke situacije, suorganizatori selektivne godišnje izložbe COLLEGIUM ARTISTICUM: Asocijacija arhitekata u Bosni i Hercegovini, Udruženje likovnih umjetnika u Bosni i Hercegovini, Udruženje likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti i dizajnera u Bosni i Hercegovini i galerija Collegium artisticum, odlučili prolongirati otvorenje izložbe “COLLEGIUM ARTISTICUM 2021“ za 24. april 2021. godine sa početkom u 13:00 sati, a koja se tradicionalno, od 1975. godine, organizuje i otvara povodom 6. aprila, Dana grada Sarajeva. 

Na ovogodišnjoj izložbi će biti predstavljeno više od stotinu radova bosanskohercegovačkih umjetnika i arhitekata, a na otvorenju izložbe će biti dodijeljene nagrade i priznanja za najbolja ostvarenja prema odlukama stručnih žirija udruženja. Otvorenju izložbe i dodjeli nagrada mogu prisustvovati predstavnici medija.

S obzirom na predan i strog rad ovogodišnjih komisija sva tri udruženja, samo učešće na izložbi je svojevrsna kategorija nagrade. 

Čestitamo svima koji su prošli selekciju za učešće na ovogodišnjoj izložbi, a onima koji nisu prošli – želimo puno uspjeha naredne godine! 

Našu cijenjenu publiku obavještavamo da će izložba biti otvorena za posjete od 26. aprila do 25. maja tekuće godine, u radnom vremenu galerije, od ponedjeljka do petka u terminu od 10:00 do 18:00 sati. Broj posjetilaca u galeriji je ograničen, te će sam ulaz biti kontroliran u skladu sa preporukama i mjerama Kriznog štaba. 

GDJE JE NESTALA SOLIDARNOST?

Prije tri godine, a povodom realizacije izložbe “Collegium artisticum 2018“, pitala sam se i pokušavala odgonetnuti šta se sve krije ispod ”crvenog tepiha”. Ove godine pitanje je ”gdje je nestala solidarnost?”, a koje je ispisano na plakatu ovogodišnje izložbe “Collegium artisticum“.

Posljednja godina dana bila je teška za sve nas širom naše planete. Preživljavamo u vremenu otkazanih letova, u svakodnevnoj neizvjesnosti i strahu, nemogućnosti da slobodno putujemo, susrećemo ljude, da zagrlimo svoje bližnje, da ih dodirnemo, poljubimo, … Ograničeno nam je kretanje, a svaki naš korak strogo kontrolisan. Besciljno tumaramo i unezvjerena lica ispod maski skrivamo. Ćutimo. Svjedočimo nebrojenim aferama, nepravilnostima, prevarama, lažnim obećanjima, … Ćutimo. Nemamo adekvatnu socijalnu i zdravstvenu zaštitu, niti obezbjeđenu, zagarantovanu sigurnost, nemamo vakcine, lijekove, … Ćutimo. Šta našoj djeci i omladini nudimo, šta im sada dajemo i šta za budućnost ostavljamo – ne znamo i ”mudro” ćutimo. Ovakva svakodnevnica dovela je, između ostalog, do drastičnih i dramatičnih promjena načina i stila života, do otuđenja, izgubljenosti i usamljenosti čovjeka, nevjerice, bojazni, depresije i u konačnici do pitanja ”gdje je nestala solidarnost?”.

Protekla godina bila je iznimno teška i izazovna za umjetnice i umjetnike, za kulturne radnice i radnike. Pokazalo se da je novonastala situacija nepogodna za kulturu i umjetnost te da u vremenu vanrednih situacija i kriza naročito dođu do izražaja sveprisutni problemi i postanu očiglednije poteškoće sa kojima se svakodnevno susrećemo i borimo.  

Trebamo biti svjesni i saglasni da nam je u ovom trenutku više nego ikada prijeko potrebna solidarnost, međusobna podrška, razumijevanje i zajedničko djelovanje!

U ovoj sveopštoj krizi i nevremenu, i tradicionalna selektivna godišnja izložba “Collegium artisticum“, kojom je svečano otvorena istoimena galerija povodom tridesete godišnjice oslobođenja grada Sarajeva, u aprilu davne 1975. godine, suočila se i suočava se sa brojnim problemima i nažalost je dovedena u nezavidan položaj, zbog odnosa nadležnih struktura, manjka finansijskih sredstava za njenu realizaciju, ali uveliko i zbog odnosa samih udruženja koja izložbu u saradnji s galerijom svake godine organizuju. Nevoljko i s gorčinom konstatovaću da su pojedina udruženja i pojedine umjetnice i umjetnici ”digli ruke”, prepuštajući se različitim strujama da ih nose, ne mareći šta je bilo juče niti šta će biti sutra. 

Ipak, u okeanu tužnih i negativnih vijesti kojima smo svakodnevno bombardovani, jedna pozitivna i ohrabrujuća vijest je da su Ministarstvo kulture i sporta i Vlada Kantona Sarajevo konačno prepoznali kulturno-istorijsku vrijednost i značaj galerije Collegium artisticum kao jedne od najvažnijih kulturnih ustanova u Kantonu Sarajevo, Bosni i Hercegovini, ali i šire. Nedavno smo dobili svoj Upravni i Nadzorni odbor i svog direktora, a trenutno smo u procesu registracije kao 13. samostalna kantonalna Javna ustanova. Biće ponovo samostalna ali, nadamo se, ne i sama. Iskreno vjerujemo da će i ostali prepoznati njen značaj, da će ovu galeriju doživjeti kao svoju kuću, hram kulture i umjetnosti, te da će Collegium artisticum ponovo biti nezaobilazno kultno mjesto ovoga grada. Sanela Nuhanović, kustosica