Stipe Ivanišević – slikarski opus posvećen moru i čovjeku

Dostojanstvena, svečana, tiha atmosfera natkriljuje prostor svake slike, samo se more čuje

Miroslav Pelikan

Akademski slikar iz Splita Stipe Ivanišević, suvremeni je hrvatski likovni umjetnik, autor je složenog i nadahnutog opusa, zapaženo je izlagao na nizu samostalnih izložbi, ističući se iznimnim dosegom izvedbe i specifičnim rukopisom

Osobitu reputacija Ivanišević uživa i to posve opravdano sa svojim sakralnim ciklusom, govorimo o nizu uspješnih ulja na platnu različitog formata s motivima svetaca, križa,vcrkvica, molitve.

Kontinuirano, Ivanišević slika i druge teme, u kojima ključnu ulogu ima more.

Slikarevi motivi izviru iz života i proživljene povijesti, na našoj obali, izviru iz osobnog i narodnog sjećanja, iz boja i mirisa Mediterana, posvećeni su moru, čovjeku koji živi pored mora ali i na moru, moreplovcu, plivaču, šetaču, brodu, valovima, udaljenim otočićima, nadahnuti su čovjekovim suživotom s morem.

Ciklus posvećen moru nosi izrazito kolorističko obilježje tamnoplave boje, fantastična modrina mora u središtu događanja, u središtu svega.

Istaknimo i dostojanstvenu, svečanu, tihu atmosferu koja natkriljuje prostor svake slike, samo se more čuje.

Ivanišević je sjajno kreirao ciklus ulja na platnu potaknut morem i životu s morem, vješto koristeći stvarne elemente motiva koji ga okružuju, dodajući svakom živućem motivu ponešto i od vlastitog doživljaja nestvarnog, čudesnog jer more je takvo.