Preminuo jaskanski slikar-doajen Nikola Novosel

Nikola Novosel, poznati jaskanski slikar-doajen, preminuo je 13. travnja 2021. godine u 71. godini života nakon bolesti povezane s koronavirusom

Nikola Novosel bio je član likovnih udruga “Ljubo Babić” iz Jaske, HUSZ “Plavo svjetlo” iz Zagreba, “Lipa” Gornja Stubica itd. Ostvario je mnoge samostalne i skupne izložbe i sudjelovao na najvećem broju likovnih kolonija, a neke je i sam organizirao i tradicionalno vodio. Ogromni broj slika darovao je za humanitarne potrebe. Živio je i slikao u Jastrebarskom i Svetoj Jani.

“Ljepote jaskanskog krajolika temelj su slikarevog opusa”, rekao je na otvaranju jedne od Nikolinih izložbi povjesničar umjetnosti i likovni kritičar Stanko Špoljarić, koji je Novoselov rad pratio dugi niz godina. “Iako realističan, Novosel je uspio izgraditi i onaj vlastiti, prepoznatljivi stil slikanja, a gledajući njegove slike svatko poželi upoznati jaskanski kraj, kojem je Novosel posvetio najveći dio svog slikarskog opusa”.

Posljednji ispraćaj Nikole Novosela (koji je rođen u Črnilovcu, a posljednjih godina živio u Vranov Dolu), biti će 15. travnja, u 14 sati na gradskom groblju u Jastrebarskom.

Dragom Nikoli pokoj vječni, daruj Gospodine. Počivao u miru!

Foto: Ivica Krčelić i arhiv Akademije art