Luis García Berlanga u Tuškancu

U povodu 100. obljetnice rođenja španjolskog redatelja i scenarista Luisa Garcíe Berlange, kino Tuškanac u Zagrebu od 12. do 14. travnja u suradnji s Veleposlanstvom kraljevine Španjolske u RH prikazuje pet značajnih filmova realiziranih u razdoblju od 1953.-1963., u kojima je proslavljeni autor na satiričan način prikazao tadašnje španjolsko društvo

Publika će moći vidjeti njegov prvi samostalno režiran dugometažni igrani film Dobrodošli, Mr. Marshal  (1953), kojeg je ostvario s Juanom Antoniom Bardemom. Ta satirična komedija, nagrađena u Cannesu, predstavljala je simbol buđenja španjolske kinematografije iz letargije u koju je zapala tijekom diktature Francisca Franca.

Sličnu tematiku obrađuje i satirična komedija Calabuch  (1956) nagrađena u Veneciji. Berlanga je ovaj put kreirao drugačiji film, altruističnu priču punu ekscentričnih i pomaknutih likova koja na  šarmantan, humoran i optimističan način slavi malog čovjeka, njegov svakodnevni život i općeljudske vrijednosti poput ljubavi, prijateljstva, tolerancije i skladnog suživota.

U satiričnoj komediji s elementima fantastike Svakog četvrtka čudo (1957) Berlanga je nastojao kroz humorni i satirički prosede prikazati katoličanstvo u Španjolskoj pod Francovom diktaturom. Film je očekivano odmah postao metom cenzora, ali riječ je o inteligentno koncipiranom, zabavnom, duhovitom i sugestivno režiranom djelu u kojem ni cenzura nije uspjela sasvim otupiti satiričke žalce na račun crkvene produkcije čudesa u komercijalne svrhe.

Plácido (1961) je još jedna izvrsna satirična humorna drama, za realizaciju koje su ga nadahnule kampanje koje je ohrabrivao i poticao Francov režim, a kojima se nastojao stvoriti privid solidarnosti među različitim društvenim klasama.  Film donosi sardoničan portret groteskne zajednice kojom caruje hipokrizija, a zbog svog društveno-kritičkog žalca i satiričnog tona film je imao problema s cenzurom, državnom i crkvenom.

(Crnohumorna drama Krvnik (1963), koja je dobila nagradu FIPRESCI u Veneciji, djelo je u kojem je Berlanga demonstrirao  dar za propitkivanje tabua vezanih uz smrt. Riječ je o jednom od najuspjelijih ostvarenja u povijesti španjolske kinematografije, u kojem se Berlanga nastavio na metaforički način baviti besmislom u onodobnom španjolskom društvu pod Francovom čizmom.

Portreti: Gorke satire Luisa Garcíe Berlange
Ponedjeljak, 12.04.
19:00 Krvnik/ El verdugo (1963), 90′
Utorak, 13.04.
19:00 Dobrodošli, Mr. Marshall/ Bienvenido Mister Marshall (1953), 78′
21:00 Calabuch/ Calabuch (1956), 93′
Srijeda, 14.04.
19:00 Plácido/ Plácido (1961), 85′
21:00 Svakog četvrtka čudo/ Los jueves, milagro (1957), 84′
Svi filmovi imaju hrvatske podnaslove(titlove)
Cijena ulaznice 25 kuna.

Pripremio: Tomislav Radić