Nebeske ljestve na bečkoj katedrali kao simbol nade

Umjetnička instalacija „Nebeske ljestve” bečke umjetnice Billi Thanner zasjat će uoči Uskrsa na južnom tornju bečke katedrale sv. Stjepana. Instalacija simbolizira uspon i silazak između Neba i Zemlje

Sandra Knežević

Tema Nebeskih ili Jakovljevih ljestvi oslanja se na biblijsku priču iz Starog zavjeta. Bježeći od brata blizanca Ezava, Jakov u snu vidi ljestve kojima se penju i spuštaju anđeli, a na vrhu ljestvi Boga. On mu obeća spasenje, budućnost, nadu i blagoslov za njegovo buduće mnogobrojno potomstvo.

Prečke ljestvi predstavljaju vrline. Prema starozavjetnim Jakovljevim ljestvama čovjekov individualni put prema Bogu često se uspoređuje s ljestvama ili stubama u Raj. Taj put u Nebo vodi preko vrlina. Svakom sljedećom prečkom čovjek za sobom ostavlja ovdašnje sebične potrebe i sve je bliže Bogu.

Iluminacija Billi Thanner u ovim izazovnim vremenima predstavlja tri božanske vrline: nadu, vjeru i ljubav. „Nebeske ljestve nas poučavaju da nije važan kakav život vodimo, nego na kojoj razini ga živimo”, objašnjava umjetnica. „Gledati prema gore znači slobodno željeti, nadati se i čeznuti, ohrabrivati samog sebe, željeti sebi i drugima samo najbolje, bez obzira na spol, dob, religiju ili kulturu.”

Neonske ljestve započinju u unutrašnjosti katedrale u kapelici za krštenje, prolaze kroz svod i sežu sve do vrha tornja na 136 metara. Instalacija se sastoji od 22 prečke u unutarnjem dijelu i njih još 33 uzduž tornja. Ljestve su izrađene od aluminija i neona te obojane u zlatnu boju. Kako bi odolijevale vremenskim uvjetima, vanjske su ljestve konstruirane tako da se ručke prema vrhu postupno sužavaju.

Nebeske će ljestve obasjavati bečko nebo nadom, vjerom i ljubavlju sve do 31. svibnja 2021.

Billi Thanner bečka je umjetnica koja djeluje od ranih 90-ih. U svom radu, koje obuhvaća slikarstvo, kiparstvo, prostorne instalacije, akcije i performanse, bavi se odnosima čovjeka, prirode, umjetnosti i društva.

Nebeske ljestve iznutra © Jenni Koller