Skip to content

ECCE HOMO – Miro Čugura izlaže u povodu Uskrsa u Gradskoj knjižnici Kaštela

Slikar Miro Čugura iz Sinja 1. travnja 2021. u povodu Uskrsa predstavlja se samostalnom izložbom ECCE HOMO u Gradskoj knjižnici Kaštela (Dom hrvatskih bratelja, K. Sućurac) s nizom djela iz svoga bogatog opusa, u tehnici pastela u različitim formatima

Miroslav Pelikan

Pred nama je izbor iz sakralnog opusa ovoga vrijednoga i nadahnutoga umjetnika, djelo prepleteno motivima s kojima se druži kontinurano. Istaknimo kako je ovom umjetniku najdraži mir vlastitog atelijera, kontemplaciju u tišini.

Velika je prednost umjetnika kada posve iskreno i bez ikakva ustezanja ili raznovrsnih promišljanja pristupa motivu i izvedbi jer naravno, najprije valja doživjeti susretanje s temom i svoj duboki dojam prenijeti na papir, ljudski, otvorenog srca i duše. 

Jedan od takvih je i Sinjanin Miro Čugura, autor zanimljivog i složenog opusa, posvećenog čovjeku ali i planinama koje ga okružuju ali iznad svega duhovnom životu čovjeka i nasljeđu.

Čugura voli boju, no odmjereno je koristi, njeguje fragilnu figuraciju, ponegdje naginjući i izrazito nefigurativnom izraz, kreira izvorni slikarski opus vrlo osobenim, specifičnim rukopisom.

Njegov je opus posve samosvojan, temeljen na tradicionalnom, vrlo emotivan i naravno iznimno sugestivan.

Izložba se može razgledati do početka svibnja 2021.