Skip to content

Korizmeni susret i izvještajna Skupština podružnice HKLD-a Slavonski Brod

Liječnici, članovi Hrvatskog katoličkog liječničkog društva (HKLD-a) Slavonski Brod, sudjelovali su u petak, 19. ožujka, na svetkovinu sv. Josipa na korizmenoj duhovnoj obnovi, koju je u župi sv. Leopolda Mandića na Mikrorajonu u Slavonskom Brodu, predvodio domaći župnik Robert Farkaš, duhovnik društva

Brankica Lukačević

Nakon pobožnosti križnoga puta, čije su tekstove čitali liječnici, misno slavlje predvodio je duhovnik Farkaš.On je u prigodnoj homiliji pojasnio što istinski kršćanin treba činiti.

„Zavaravali bismo se ukoliko bismo se zadovoljili samo našom lijepom pobožnošću, obdržavanjem crkvenih propisa… Zavaravali bismo se ukoliko bi mislili da time izvršavamo u potpunosti volju Božju, ako smo izgubili onu drugu dimenziju, a to je čovjekoljublje, koje nije samo humanitarno. Naša humanost nije samo ovozemaljska, ona izrasta iz našega bogoljublja, iz naše svijesti. Ne možemo biti Božji bez čovjekoljublja. Stoga čovjekoljublje nije samo humanitarna djelatnost, ona je ljubljenje Boga u čovjeku,  prepoznavanje Boga u čovjeku, jer se Isus svojim rođenjem poistovjetio s čovjekom“, rekao je uz ostalo duhovnik Farkaš.

Ustvrdivši kako je korizma kompletna uz molitvu post i dobra djela, pozvao je vjernike da mole za svoje liječnike da ustraju u bogoljublju i čovjekoljublju kako bi ostali vjerni tom svom plemenitom životnom opredjeljenju. Za uzor svima je stavio sv. Josipa, koji je, kako je naglasio, bio hrabar, ponizan samozatajan, odvažan i vjeran do kraja Bogu te bio čovjek velikog i silnog bogoljublja i čovjekoljublja.

Nakon mise u župnoj dvorani održana je Izvještajna skupština podružnice društva, koju je predvodio predsjednik radnog predsjedništva doc. dr. Ivan Ćelić. Predsjednik brodske podružnice društva  dr. Ivan Krajinović predstavio je rad podružnice u protekloj godini, naglasivši kako su zbog epidemiološkim mjera mogli sudjelovati na tek nekoliko važnih duhovnih događaja; duhovnoj obnovi, proslavi sv. Luke – zaštitnika društva, donošenju betlehemskog svjetla, zahvalnici u župi Gospe Brze Pomoći, te u molitvenoj kampanji ’40 dana za život’, dodavši kako su njihovi brojni članovi uključeni i u rad po župama. Ustvrdio je da im ta duhovna obnova, kada se zajedno mole i druže, stvara posebno ozračje i pripravu za Uskrs.

Prigodnim riječima liječnicima se obratio doc. dr. Rok Čivljak, nacionalni predsjednik HKLD. On je zahvalio duhovniku te članovima podružnice na dosadašnjim aktivnostima. Potaknuo ih je da se i dalje druže, međusobno pomažu, mole da u svojim pacijentima prepoznaju Gospodina. Zamolio ih je da animiraju i ostale liječnike da im se pridruže u društvo kako bi zajedno duhovno rasli u vjeri i jačali katoličanstvo.

Prigodnim riječima obratili su se i predsjednici podružnica društva: dr. Igor Ferenčina iz Nove Gradiške i dr. Melita Vukšić-Polić iz Osijeka. Kao domaćin duhovnik Farkaš na kraju im je zahvalio što su svojim sudjelovanjuma u križnom putu i misi uvečličali proslavu svetkovine sv. Josipa i čestitao im Uskrs.

Podružnica HKLD-a u Slavonskom je Brodu osnovana  12. travnja 2002. godina i trenutno broji 59 članova.

Priredila: dr. Ružica Martinović-Vlahović