Skip to content

Tisja Kljaković Braić – ONI

Akademska slikarica Tisja Kljaković Braić u „Art roomu“ 19. ožujka otvara izložbu „Oni“, kojom predstavlja svoje prepoznatljive i simpatične crteže, kratke isječke iz života „njih dvoje“, a kojima je stekla popularnost i veliku naklonost publike

Autorica na jedan iskren i potpuno otvoren način pristupa svojim radovima koji prikazuju intimne trenutke iz svakodnevnog života ljubavnog para. Naoko jednostavne karikature prikazuju svakodnevne crtice iz života, sve one situacije nastale „iz muke“, a pršte ljubavlju i humorom. „Oni“ su svatko od nas, sa svim svojim manama, opsesijama, malim ritualima, smiješni, a istovremeno dirljivi. Jednostavnim crtežom i kratkom rečenicom autorica doseže savršenstvo, ogoljuje sebe, a onda i svakoga od nas pogađajući bit međuljudskih odnosa te donosi smiješak na lica svojih čitatelja/gledatelja, nepretenciozno pričajući jedinstvenu, a opet univerzalnu priču o odnosu dvaju ljudskih bića. Radovi su to koji jednostavno „pogađaju u sridu“!

Uspjehu njenih karikatura svjedoči i činjenica o preko 7.000 primjeraka prodane knjige karikatura „Oni“, koja po tom pokazatelju ima status bestsellera, a koju ćete moći nabaviti ako posjetite izložbu u Bunkeru kao i knjigu „U malu je uša đava“. Vjerujte, nitko u tim knjigama ne preskače stranice, nego zastane, nasmije se od srca i s guštom ide dalje, a gušt je sve veći. Uz knjige, naći će se tu i brendirani „merch“ kao što su platnene vrećice, majice i čestitke s prepoznatljivim Tisjinim humorom koje ćete sigurno poželjeti pokloniti sebi ili dragoj vam osobi.

Tisja Kljaković Braić rođena je 1979. u Splitu. Završila je Školu likovnih umjetnosti – smjer slikarski dizajn. U travnju 2003. diplomirala je slikarstvo na Umjetničkoj akademiji u Splitu u klasi prof. Gorkog Žuvele. Svoja djela izlagala je na tridesetak skupnih izložbi te trideset osam samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Djela joj se nalaze u fundusu Moderne galerije u Zagrebu, Galeriji Sv. Krševana u Šibeniku te u privatnim zbirkama diljem svijeta. Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika i Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Autorica je knjige priča U malu je uša đava (2015.), a 2018. objavila je iznimno zapaženu knjigu crteža Oni. Živi i radi u Splitu.

Zbog epidemiološke situacije maksimalni broj posjetitelja koji istovremeno može biti u izložbenom prostoru je do 23 osobe.

…Crteži Tisje Kljaković Braić nižu se poput stripa, ali bez velikih heroja. To su oni, obični ljudi, njihovi rituali, ukorijenjene im navike. Ti tematski i crtački povezani listovi pokazuju male stvari od kojih se sastoji život. Očitavamo ih i kao karikature, zbog ležerne ugođenosti, mnogima znanog konteksta, zbog  pojedinoj situaciji dostatnog crteža, odgovarajuće verbalne dionice i sve u svemu humora. Tako fokusirani kadrovi dnevne rutine postaju igrokaz dvaju protagonista. Prizori Tisje Kljaković Braić svoju višestruku primjenjivost potvrđuju i kao ilustracije. Godine 2015. objavila je knjigu U malu je uša đava, s podnaslovom Priča o jednom djetinjstvu osamdesetih u Splitu. To je niz kraćih proza poetske intonacije (bez obzira na učestali sočan vokabular), koje objedinjuje djetinjstvo u okviru obiteljskog prostora. Odnosno, kako je autorica sama rekla, cila knjiga jedno je veliko sjećanje – ‘Amarcord’. Te zapisane sitnice i detalji na istoj su frekvenciji kao i uvršteni crteži, odlikuje ih zaigrana spontanost opažanja, humor i dijalektalno ozračje. Tu je jedna crnokosa djevojčica uronjena u obiteljski interijer, u niz uobičajenih trenutaka. Skicozan crtež i nenametljiva, najčešće prozračna boja, osobine su tog izraza, duhovitog zapažanja i nadahnute ruke. Svježina oblikovanja ovdje je posljedak žive doživljajnosti u kupki običnosti. Pa originalne ilustracije (kako je navedeno u podnaslovu drugog izdanja) primjereno prate tekstove. Crteži Tisje Kljaković Braić pristajali bi kao ilustracije i drugim autorima, primjerice, bez perikula tlake, kratkim pričama Ivice Ivaniševića (objavljene u knjizi Ulaz za djecu i vojnike, 2015.), dijalektalno i ambijentalno prepoznatljivima, odnosno ščeto-neto rečeno, splitskima. Ako mi je dozvoljeno i sebe spomenuti, Tisjine crteže mogu zamisliti i uz neke moje priče splitskog predznaka (objavljene u knjizi San i ostalo, 2018.), ka šta su: Voltavanje, Zimmer frei, Ubit vrime, Matejuška, BronzinGuido Quien