Skip to content

U Beču se proizvodi ambalaža od podvodnih biljki

Znanstvenici s bečkog Sveučilišta za prirodne resurse i primijenjene bioznanosti BOKU rade na proizvodnji ambalažnog materijala od makrofita, odnosno podvodnih biljki koje se svake godine kose i sakupljaju u Dunavu na području Beča i Donje Austrije. Ondje se godišnje iz vode izvuku tisuće tona podvodnog bilja.

Količina podvodnog raslinja u Dunavu posljednjih se godina znatno povećala. Razlog tomu iznimno su visoke temperature koje potiču brži i snažniji razvoj makrofita. Budući da u samo četiri tjedna mogu narasti i po dva metra, redovito se kose i sakupljaju. Za to je od ožujka do listopada u glavnom gradu Austrije zaduženo čak 17 brodova koji sprječavaju prekomjerno širenje podvodnog raslinja te kupačima osiguravanju odličnu kvalitetu vode tijekom sezone kupanja na Dunavu. Nakon košnje makrofiti se sakupljaju i odvoze u gradsku kompostanu gdje se dalje prerađuju u prirodni kompost.

Bečki znanstvenici prepoznali su velik potencijal podvodnih biljki. Naime, moguća je njihova višestruka primjena, a vrlo su prikladne za proizvodnju ambalažnog materijala. Prvi prototipovi ekološke jednokratne ambalaže za čuvanje voća ili biorazgradivog posuđa izrađeni od makrofita puno obećavaju. Znanstvenici trenutačno rade na optimizaciji proizvodnje ambalažnog materijala i istraživanju područja primjene nusproizvoda koji nastanu prilikom tog procesa. Oni bi se u budućnosti, primjerice, mogli koristiti kao gnojivo, a moguća je i proizvodnja bioplina njihovom fermentacijom.

Ovom inovativnom projektu dodijeljena je prestižna nagrada u području zaštite okoliša Energy Globe za područje Donje Austrije za 2020. godinu, a pobjedu je odnio u kategoriji voda. Također je nominiran za nagradu Energy Globe na nacionalnoj razini čiji će se dobitnici saznati krajem ove godine.

Matea Čuljak

See also  Jesen u Beču u znaku talijanske barokne umjetnosti