Martirij sv. Vlaha Lorena Ligorija

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, slikar Loren Ligorio iz Dubrovnika, autor je zapaženog i vrlo dojmljivog opusa, koga čini niz ciklusa zanimljivih motiva i izvrsnih realizacija

Miroslav Pelikan

Nedavno smo imali prigodu vidjeti sjajan ciklus akrila na papiru, formata 90 x 70 cm, s jedinstvenim motivom sveca i s naslovom Martirij sv. Vlaha.

Naravno da nije lako ni jednostavno prikazati užasne i neopisive muke koje je svetac prošao i čvrstinu vjere koju je nosio u sebe te bio pogubljen 317. godine.

Ligorio je vrlo emotivno približio gledateljima svojim specifičnim likovnim jezikom i umjetničkim iskustvom završni dio života sveca, dočaravši davno vrijeme i iznimnost čovjeka.

U središtu pozornosti slikara jest lik sveca u tim teškim i tragičnim trenucima i gledajući akril za akrilom, ispred nas teče život s raznim detaljima iz svečeva života i djelovanja.

Suočavajući se s nizom izvanrednih akrila dubrovačkog slikara Lorena Ligorija, gledatelj može za trenutak uroniti u to teško, proteklo vrijeme i svjedočiti svojom nazočnošću životu i smrti sveca.

Stvarnost života u davnini oživjela na ovim akrilima, približava nas jedinstvenim pojedincima, svecima i njihovom trpećem životu.

aa

Milisav Rosić – DRUGI SVIJET / Pročitajte pjesme!

Milisav Rosić – DRUGI SVIJET / Pročitajte pjesme!

Akademija Art18/01/2022

U sklopu hrvatsko-crnogorske kulturne suradnje predstavljamo mladog crnogorskog umjetnika i pjesnika Milisava Rosića i njegove pjesme objavljene u najnovijoj knjizi…