Skip to content

Hodimo kao braća, gledajući isto nebo i imat ćemo mirnu budućnost

U okviru apostolskog pohoda pape Franje danas je u Uru Kaldejskom, u Iraku, domovini praoca Abrahama, blizu grada Nassiriye, održan međureligijski susret na kojem su sudjelovali predstavnici vjerskih zajednica koje žive u Iraku. Papa je uputio snažan apel vjernicima svih religija kako bi, unatoč ranama prošlosti, sredstva mržnje pretvorili u sredstva mira

Danas je u Uru Kaldejskom, u Iraku, domovini praoca Abrahama, blizu grada Nassiriye, i u okviru apostolskog pohoda pape Franje održan međureligijski susret na kojem su sudjelovali predstavnici vjerskih zajednica koje žive u Iraku. Nakon čitanja iz Svetoga pisma i Kurana, svjedočili su vjernici različitih religija.

Papa Franjo je u svom obraćanju primijetio da nas to blagoslovljeno mjesto vraća na izvore Božjega djela, odnosno rođenje naših religija. Tu gdje je živio Abraham, naš otac, kao da se vraćamo svojoj kući. Tu je Abraham čuo Božji poziv, odatle je krenuo na put koji je promijenio povijest. Plod smo toga poziva i putovanja. Bog je od Abrahama tražio da podigne pogled prema nebu i prebroji njegove zvijezde. U tim je zvijezdama vidio obećano potomstvo, vidio je nas.

Danas mi, Židovi, kršćani i muslimani, zajedno s braćom i sestrama drugih religija, častimo oca Abrahama, čineći isto, gledajući u nebo i hodajući zemljom – rekao je Papa i istaknuo – Nebo šalje poruku jedinstva. Neprijateljstvo, ekstremizam i nasilje ne rađaju se iz pobožnog srca. To je izdaja vjere. Kao vjernici ne možemo šutjeti kada terorizam zloupotrebljava vjeru. Ne dopustimo da svjetlost neba zasjene oblaci mržnje. Tamni oblaci terorizma, nasilja i rata uzrokovali su stradanje svih etničkih i vjerskih skupina u Iraku.

Kada je terorizam prodro na sjever ove voljene zemlje, bezobzirno je uništen dio njezine veličanstvene povijesne baštine, uključujući crkve, samostane i mjesta molitve raznih zajednica – rekao je Sveti Otac i primijetio – Ipak i u tom mračnom trenutku zasjale su neke zvijezde. Mladi su muslimanski volonteri iz Mosula pomogli obnoviti crkve i samostane, gradeći bratska prijateljstva na ruševinama mržnje, kao i kršćani i muslimani koji danas zajedno obnavljaju džamije i crkve.

See also  Biskup Pozaić: Stres je glavni uzrok neplodnosti

Važno je druge doživljavati kao braću i sestre, jer pandemija je pokazala da se nitko ne može sam spasiti – rekao je papa Franjo i napomenuo – U olujama koje trenutno proživljavamo neće nas spasiti izolacija, ni utrka u naoružanju, ni podizanje zidova, nego će nas još više udaljiti. Klanjanje novcu ljude zatvara u sebe i stvara provalije nejednakosti u koje upada čovječanstvo. Konzumerizam umrtvljuje um i srce. Put koji nam nebo pokazuje put je mira. Veslajmo zajedno u istom smjeru.

Današnje čovječanstvo, posebno vjernici svih religija, sredstva mržnje trebaju pretvoriti u sredstva mira; odgovorne u državama trebaju poticati kako bi gomilanje oružja ustupilo mjesto raspodjeli hrane za sve. Moramo ušutkati međusobno optuživanje kako bi se čuo vapaj obespravljenih i odbačenih. Previše je onih koji su bez kruha, lijekova, obrazovanja, prava i dostojanstva. Moramo očuvati zajednički dom od naših grabežljivaca. Svijet moramo podsjetiti da je ljudski život sam po sebi vrijedan, a ne po onome što posjeduje; da su životi nerođenih, starijih, migranata, muškaraca i žena svih boja i nacionalnosti sveti. Podignimo oči, promotrimo zvijezde koje je vidio naš otac Abraham, zvijezde obećanja – rekao je na kraju Papa na međureligijskom susretu koji je zaključen zajedničkom molitvom Abrahamovih sinova.

Debora Donnini, Ivica Hadaš – Vatikan