Skip to content

Beč provodi projekt za sigurniji put do škole

Bečka gradska uprava već godinama provodi brojne mjere kako bi povećala sigurnost učenika koji pješače na putu do škole

U mnoge bečke ulice u kojima se nalaze škole uvedena su striktna ograničenja brzine, a optimiziraju se i trgovi ispred škola kako bi se zajamčila dodatna sigurnost djece. Osim toga, 2018. godine pokrenut je projekt pod nazivom „Školska ulica”. U razdoblju od pola sata prije početka nastave motornim je vozilima zabranjen promet u pojedinim ulicama ispred škole kako bi se djeci omogućio siguran put do škole.

Od 1. ožujka ove godine zabrana prometa za motorna vozila pola sata prije nastave vrijedi i u bečkoj ulici Wichtelgasse ispred jedne osnovne škole u 17. gradskom okrugu te se projekt sada provodi u ukupno šest ulica. No mogao bi se proširiti i na druge ulice jer se u slučaju interesa gradski okruzi i škole mogu prijaviti za sudjelovanje, nakon čega se provjerava mogućnost provođenja ovog projekta.

Osim veće sigurnosti školaraca i smanjenja prometa cilj je potaknuti alternative za vožnju automobilom te poboljšati zdravlje djece. Od pokretanja projekta sve više bečkih učenika dolazi u školu pješice, biciklom ili romobilom. Otprilike svako osmo dijete u austrijskoj prijestolnici u školu dovoze automobilom, dok je 2015. godine to još vrijedilo za svako peto dijete. Brojna istraživanja pokazuju da su svježi zrak i kretanje iznimno važni za djecu, pogotovo prije početka nastave, jer na taj način u školu dolaze razbuđena i mogu se bolje koncentrirati na nastavu.

Matea Čuljak

I u ulici Wichtelgasse provodi se projekt za sigurniji put do škole © Mobilitätsagentur Wien_Christian Fürthner

See also  Bečki MAK će i ove godine ugostiti najveći bečki privremeni butik