Tajanstveni likovi žena Damira Medvešeka

Akademski slikar Damir Medvešek, autor značajnog opusa i iznimnog inozemnog ugleda, vrlo je aktivni pripadnik aktualne likovne scene, od zapaženog kontinuiranog izvođenja brojnih scenografija koje izrađuje sa suradnicima za zagrebački HNK-a do niza uzbudljivih ciklusa koji nastaju u njegovom slikarskom atelijeru

Miroslav Pelikan

Nedavno je prezentirao niz novih radova, podloge su drvo, platno i papir izvedenih u tehnikama akrila, crteža i koloriranog crteža s nizom tajanstvenih, erotizirajućih likova mladih žena, balerina, plesačica, ali i mitskih božica, s istaknutim prozirnim krilima, do ponekog leptira ili glave konja.

Ponekad su ženski likovi smireni, u čekanju i očekivanju, predosjećajući razvoj budućih događaja koji nose biljeg sudbine, istaknuto, zagledane u nešto što se ne vidi ali čija se nazočnost na slici itekako osjeća ili barem naslućuje.

Tu su i žene ratnice, izronile iz herojskih opera, vitke poput gazela, mladolike sa saznanjem kako je čitava povijest pred njima, a njihova će uloga biti važna.

Medvešek je kreirao vrlo zanimljivi niz likova, koji istodobno djeluju posve stvarno iako mi osjećamo da one pripadaju nekom drugom, zamišljenom svijetu i samo su se ovdje, na tim crtežima susrele za trenutak sa stvarnošću.

Doista, kroz cijelu povijest likovne umjetnosti stalno se provlače likovi mladih, privlačnih žena, iznimne ljepote, u različitim situacijama i ulogama, pa je tako i danas s tim izazovnim nepotrošivim motivom, vidljivo u novom uspješnom opusu Damira Medvešeka.