Terase ugostiteljskih objekata otvaraju se 1. ožujka

Premijer Plenković najavio je danas da će se od 1. ožujka otvoriti terase ugostiteljskih objekata, a omogućit će se i održavanje treninga u zatvorenim prostorima, uz odgovarajuće epidemiološke okvire. Istaknuvši da je po svim pokazateljima situacija bolja, dodao je da ona još uvijek zahtijeva veliki oprez. Vlada će nastaviti i s odgovarajućim praćenjem gospodarstva i poduzetnika te će nastojati izaći u susret što se tiče mjera očuvanja radnih mjesta.

Otvarajući 45. sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na aktualne teme u proteklome tjednu.

Izdvojio je posjet Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji u kojima su brojni projekti, kazao je, pokazatelj snažnoga angažmana u korištenju europskih sredstava.

U Šibeniku je otvoren Adriatic Business Centar, vrijedan 20 milijuna kuna, financiran 100 posto europskim sredstvima, a pruža mnoge prednosti i preduvjete za rad za nove, mlade poduzetnike i inovatore osobito u audio-vizualnom sektoru.

U Zadarskoj županiji također veliki projekti – navodnjavanje u Baštici, gradilište ribarske luke Gaženica, ribarska luka u Kalima – a premijer Plenković kazao je da je i to jedan od pokazatelja koliko Vlada drži do hrvatskih otoka.

Ovoga tjedna obilježen je  Dan Nacionalne i sveučilišne knjižnice koja je, zahvaljujući angažmanu Vlade, prošle godine u cijelosti dovršena i sada je i konferencijski i kongresni centar, ali i dom sjednica Vlade zbog pandemije koronavirusa.

Prvi cjeloviti registar hrvatskih otoka

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije pripremilo je prvi cjeloviti registar otoka.

Riječ je o jedinstvenom registru svih 1244 hrvatska otoka, otočića i hridi, a nedavno je u Saboru održana rasprava o izmjenama Zakona o otocima gdje je ministrica Tramišak pojasnila sve aktivnosti Vlade po tom pitanju.

Podsjetio je da je Vlada održala sjednicu posvećenu otocima na Hvaru prije dvije i pol godine, kada je i predložen novi zakon, a kasnije je napravljen i program razvoja otoka.

“Investirali smo više od 100 milijuna kuna i potičemo koncept pametnih otoka i ulaganja, što će biti dobro i za hrvatski turizam”, kazao je premijer Plenković i kazao da je u tijeku kampanja “Stay safe in Croatia”, koja će omogućiti posjetiteljima da unatoč pandemiji koronavirusa u Hrvatskoj provedu godišnje odmore.

Popuštanje određenih epidemioloških mjera uz daljnji veliki oprez

Što se tiče epidemije koronavirusa, najavio je popuštanje određenih mjera od 1. ožujka, ali i nastavak mjera za očuvanje radnih mjesta.

Istaknuo je da su u Hrvatskoj u proteklih 10 tjedana zaredom brojevi padali i smanjeni su 11 puta.

U odnosu na prošli četvrtak, dodao je, ovaj se tjedan bilježi određeni porast brojeva novozaraženih.

Dodao je da se u ovom trenutku ne može sa sigurnošću utvrditi koji su uzroci toga trenda – je li to bilo zbog vala hladnoće, popuštanja mjera ili šireg opuštanja u smislu ponašanja.

“U svakom slučaju i dalje moramo zadržati veliki oprez. Danas smo, uz Dansku, zemlja koja ima najmanju tjednu incidenciju novozaraženih u Europskoj uniji”, kazao je premijer Plenković i dodao da je dobro što je smanjen i broj novozaraženih i hospitaliziranih i onih na respiratoru i broj preminulih.

“Po svim pokazateljima situacija je bolja, ali i dalje zahtijeva veliki oprez”, poručio je.

Otvaraju se terase kafića i treninzi u zatvorenim prostorima

Da bismo i dalje bili odgovorni u načinu na koji nastojimo zaštititi građane od koronavirusa, nakon niza konzultacija sa svim resorima intencija je da se od 1. ožujka omogući rad ugostiteljskih objekata na terasama i otvorenim prostorima, uz propisane epidemiološke okvire najavio je predsjednik Vlade i dodao da će o tome detaljnije sutra govoriti članovi Stožera civilne zaštite.

Glede sporta, omogućit će se održavanje treninga u zatvorenim prostorima, uz određene specifičnosti s obzirom na kontakt sportove i kolektivne sportove.

“Nastavit ćemo s odgovarajućim praćenjem našega gospodarstva i naših poduzetnika. Ministri Marić, Aladrović, Ćorić i ministrica Brnjac nastavit će dijalog sa zainteresiranim predstavnicima gospodarstva. Nastojat ćemo izaći u susret što se tiče mjera za očuvanje radnih mjesta, u okvirima onoga što je u ovom trenutku moguće”, najavio je premijer Plenković.

Još je jednom apelirao na oprez i praćenje situacije u drugim zemljama.

“Imamo nekoliko manjih žarišta u par županija u ovom trenutku, ne bismo smjeli biti pretjerano opušteni”, upozorio je, ali i dodao da su ove mjere primjerene situaciji u kojoj se nalazimo.

Također je dodao da se, ukoliko se situacija pogorša, uvijek mogu donijeti restriktivnije mjere.

“Nastojimo čuvati zdravlje, čuvati gospodarstvo, održati financijsku stabilnost, plaće, mirovine, naknade za radna mjesta i sve što radimo radimo u interesu hrvatskih građana s punom odgovornošću da to napravimo što je bolje moguće”, poručio je. autor vlada.gov.hr