Skip to content

Dvojica slikara i glazbeni performer u Laubi: Multimedijalna izložba “Acqua Alta”

Na izložbi će biti predstavljeni zajednički i pojedinačni slikarski radovi slikara Šumonje i Jakše, a dio izložbe nositi će zvučna instalacija Tola

Kuća za ljude i umjetnost, Lauba, poziva vas na multimedijalnu izložbu Acqua Alta koja će se održavati od subote 20. veljače (od 20 sati) do 11. ožujka. 

Autori izložbe trojica su umjetnika koji čine kolektiv One Dollar Bill: Marko Jakše, jedan od najrelevantnijih slovenskih slikara (dobitnik Prešerenove nagrade 2013. godine.), Pierre Tol, nizozemski glazbenik i performer (član skupine “Melted man”) i Bojan Šumonja, umjetnik iz Pule. Začetak ove umjetničke grupe dogodio se tijekom šetnje šumom u slovenskom Mohorju 2016. godine. 

Na izložbi će biti predstavljeni zajednički i pojedinačni slikarski radovi slikara Šumonje i Jakše, a dio izložbe nositi će zvučna instalacija Tola. 

Obojica slikara koriste se figurativnim prikazom, te vladaju velikim slikarskim formatima. Šumonja u svojim djelima razvija snažnu ekspresiju naglim potezima i jarkim bojama, dok Jakše u svoj svijet unosi pregršt detalja i nadrealnih motiva. U njihovim pojedinačnim radovima izraženi su motivi iz mitologije i religije, a zajednički slikarski pothvat rezultirao je koherentnim djelima u kojima pronalazimo potpis obojice autora u većoj ili manjoj mjeri. Dio zajedničkih radova podsjeća nas na fantastični svijet Hieronymusa Boscha, a također su prisutni motivi nadrealizma, iskrivljene metamorfoze životinjskih i ljudskih likova, prirodne i ljudske katastrofe, sukob modernog i arhaičnog, sve uz zvučnu atmosferu site-specific glazbene instalacije Pierrea Tola. 

Otvorenje izložbe počinje u 20:00 h uz poštivanje svih epidemioloških mjera, a dodatne informacije možete pronaći na službenoj stranici Lauba.hr, kao i na društvenim mrežama.