Ovi lažu

Čitam u Jutarnjem listu o najmlađem čitatelju Ivanu Nehvatalu. Ovog malog dvanaestogodišnjeg dječaka iz Daruvara nazivaju odmah genijalcem. Navodno da je pročitao 2500 knjiga. Lani je navodno posudio 131 knjigu.

Kažu da je navodno rekorder u čitanju u Pučkoj knjižnici i čitaonici Daruvar. Kažu i to da svakodnevno odlazi u daruvarsku knjižnicu i posuđuje knjige, dvije na svoje ime i jednu na majčino i sve ih navodno pročita u dahu. Ponosna njegova mater kaže kako je mali na nju, jer ona je kako sama za sebe kaže kronično neispavana osoba, jer da kad legne u krevet da prije spavanja obavezno nešto mora pročitati i da ako ne čita prije spavanja onda je sljedeći dan ljuta sama na sebe.

Boy, Glasses, Book, School, Smile, Friendly, Grass, Ask
Ilustracija Pixabay

Da zaista čita kako kaže onda bi sama išla u knjižnicu a ne da pušta malog da joj navodno posuđuje knjige i za nju. Ta nadobudna mater kaže za sebe da ona čita tri knjige istovremeno. Mogli su je novinari pitati što čita i da kratko barem prepriča sadržaj i o čemu se radi u tim knjigama koje kao navodno čita. A njen ovaj mali kažu evo i da je odlikaš, da prolazi sa 5.0, da on navodno čita oko dva i dva i pol sata dnevno, onda da ima vremena i za druge stvari i za igranje Playstationa, te voli sport, nogomet, tenis, košarku, te ima sve moguće pohvalnice, plakete i priznanja iz škole. Uh, majke ti, lumena. Ljudi, nemojte sve vjerovati što piše u novinama. Idemo iz početka. Je li mali to ide u knjižnicu pa bez veze gotovo svakodnevno posuđuje knjige samo da bi ispunio broj i da se njegova mater hvali kako je mali pročitao 131 knjigu? Je li taj mali te knjige koje posudi onda samo drži negdje na stolu ili na nekoj polici a da ih niti ne pogleda? Ili čita na preskok? Kako čita? S razumijevanjem ili bez razumijevanja? Je li znate da kad posudite knjigu koja ima evo sto dvadeset stranica recimo u jutro u 10 sati i da ako je počnete čitati recimo iza ručka u 12.30 da ćete je ili uspjeti pročitati do 17 sati popodne ili ćete biti umorni iza toga pa ćete drugi dio ostaviti i nastaviti je čitati drugi dan u jutro recimo od 9 sati do 11 sati kako biste je do kraja pročitali i da tada će vam glava biti kao balon. A sad samo zamislite da tako čitate svakodnevno i da svaki drugi dan idete u knjižnicu i samo da posuđujete knjige koje imaju 120 ili evo 150 stranica. Ma dajte najte. Je li znate i za pojam čitalačko sljepilo? To vam je ona praznina koja se javi u jednom trenutku stvarnog i pravog čitanja kada u jednom trenutku svakom čitatelju padne koncentracija pa ma kako bio skoncentriran u jedan trenutak ne zna što je pročitao? Ali mu se koncentracija brzo vrati i nastavi dalje čitati.

Boy, Child, Little Ones, Kid, Vintage, Book, Read
Ilustracija Jo Justino – Pixabay

Inače knjižnjičari i knjižnjičarke tamo na kraju knjige stave onaj papir na koji udare datum do kad trebate vratiti knjigu u knjižnicu a taj datum je istinski pokazatelj do kada je svakom prosječnom i pravom čitatelju potrebno vremenski da knjigu pročita. I da, u Hrvatskoj nemamo pravih genijalaca, već tek samoprozvanih ovakvih lumena i njihovih nadobudnih matera u zemlji gdje se slabo ili doslovno ništa ne čita. Idemo dalje. Kad netko čita tri knjige istovremeno to je nikakvo čitanje, jer usporava i onda čitaš bez razumijevanja i onda nisi skoncentriran niti na jednu temu onako istinski niti na radnju, niti na likove u toj knjizi. Ova mater Kristina je samo nadobudna mater koja se prezentira na račun svog sina i našla je neku vezu da bude sad malo kroz sina u novinama u Jutarnjem listu. Ženo, ili posudi jednu knjigu pa je pročitaj od početka do kraja onako kako treba ili nemoj čitati. Čita se s razumijevanjem. Čita se ne samo da se čita, već da se razumije. Ne čita se u krevetu. Mi književnici ali i pravi čitatelji to znamo. Da vam objasnim nešto, čita se za pisaćim stolom i grafitnom olovkom u ruci jer je pred vama živi tekst. Tko to razumije razumije, a tko ne razumije neka ne razumije. Čita se zato što je čitanje i pisanje potreba. Gospođo Kristina, vidi se da niste pravi čitatelj. A poruka i knjižnicama prije nego što proglašavate najboljeg čitatelja, onda barem ove koje proglašavate najboljim čitateljima neka vaše profesorice knjižnjičarke prije proglašenja kandidatima postave i nekoliko pitanja o djelu pa da vidimo hoće li na njih uopće znati odgovoriti ali postavite im pitanja vezana uz književno djelo pa da vidimo sve te samoprozvane lumene ali i da vidimo svu ovu površnost i prazninu koje očito neki koji pišu i ovakve bezvezne tekstove u Jutarnjem uopće nisu niti svjesni.

I još nešto kad se mali već hvali da tako puno čita i da se je slikao s književnikom Pavlom Pavličićem i piscem Kristijanom Novakom mali na kraju novinarima iz Jutarnjeg da svoju sliku iz svog privatnog albuma ne gdje se je slikao s Pavlom Pavličićem i Kristijanom Novakom već s pjevačem Perom Galićem iz Opće Opasnosti ispod koje je novinar napisao kako mu je Pero Galić idol a u tekstu je riječ o nazovi čitanju. Koji paradoks.

I da još nešto, ako već čitate čitajte onda s razumijevanjem.

Zagreb, 15.2.2021. Nives Puhalo🎩🎻🎩

aa

OČEVI SAVJETI SINU

OČEVI SAVJETI SINU

Akademija Art24/01/2022

https://youtu.be/cL73Wcs9ddo Jedan je mudrac odlučio dati svome sinu važne savjete za život. Bio je to lijep razgovor. Uvijek je lijepo…