O popuštanju mjera treba pomno promišljati

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je nakon sastanka Znanstvena savjeta kako su svi suglasni da nema potrebe za pooštravanjem epidemioloških mjera zbog pojave novog soja u Hrvatskoj, ali i da popuštanje mjera treba pomno promišljati

Beroš je novinarima rekao da mjere nisu bile u fokusu razgovora, već su bili fokusirani na prisutnost novog soja koronavirusa u Hrvatskoj i cijepljenje.

Upitan hoće li se u Hrvatskoj zbog novog soja odustati od popuštanja mjera koje su na snazi do 15. veljače ili uvesti oštrije mjere, odgovorio je da nema jednoznačnog odgovora.

“Kao što smo danas rekli, s obzirom na to da smo analizirali nasumične uzorke pacijenata koji su ranije bili bolesni od 20. siječnja, a s obzirom da nema značajnijeg širenja epidemije u ovom trenutku, to bi mogla biti vrlo dobra vijest”, rekao je Beroš.

Dodao je da će odluke temeljiti na epidemiološkim podacima, statusu struke te istaknuo da će, kako je premijer rekao na sastanku, donositi odluke oprezno i zdravorazumski.

Ustvrdio je kako su svi suglasni da ne treba dodatno pooštravati mjere, ali i da o njihovoj relaksaciji treba vrlo pomno promišljati.

Misli da će određene odluke koje će biti temeljene na epidemiološkoj situaciji donijeti sljedećih dana.

Sastanak su, kazao je ministar Beroš, završili raspravom o cjepivu, poručivši kako je iznimno važno cijepiti se.

“Stav znanstvenika je unison, svi naglašavaju da se treba cijepiti onim cjepivom koje je prisutno, s time da su svi naglasili da su sva tri cjepiva u Hrvatskoj sigurna i da u najvećoj mogućoj mjeri sprječavaju teže oblike bolesti, hospitalizacije i smrti”, rekao je Beroš dodavši da će rast cijepljenja doprinositi smanjenju širenja epidemije. hina

Još osam preliminarno pozitivnih na britanski soj koronavirusa

U srijedu je u Hrvatskoj prvi put potvrđena prisutnost novog, britanskoj soja virusa u populaciji, a uz tri potvrđena slučaja, prema preliminarnim rezultatima sekvenciranja, pronađeno je još osam slučajeva zaraze novim sojem

Mutacije su pronađene kod 50-godišnjeg muškarca i 3,5-godišnjeg djeteta iz Zagreba, te 34-godišnjaka iz Brodsko-posavske županije, istaknuto je na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera Civilne zaštite.

Čeka se potvrdni test 

Prema preliminarnim podacima, pronađeno je još osam slučajeva zaraze tim sojem virusa, u uzorcima uzetima u drugoj polovici siječnja, koje je Hrvatski zavod za javno zdravstvo poslao na sekvenciranje u jedan španjolski laboratorij. 

“Još čekamo da se napravi potvrdni test. Te preliminarne informacije su došle jučer, no znamo da su uzorci uzeti u drugoj polovici siječnja, što znači da smo već tada imali tu novu varijantu u populaciji”, kazao je voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a Bernard Kaić. 

Epidemiološka obrada slučajeva kod kojih je potvrđen novi soj virusa je u tijeku, a još uvijek nema značajnog povećanja broja oboljelih koje se može dovesti u vezu s ovim sojem, istaknuto je na konferenciji Stožera.

Kaić je napomenuo da to ukazuje na važnost identifikacije svih kontakata oboljelih kako bi se maksimalno smanjilo širenje te nove varijante u populaciji. 

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da britanski soj koronavirusa koji je otkriven u Hrvatskoj predstavlja određenu prijetnju, no da će se tek vidjeti kolika je ta prijetnja. 

Upitan hoće li pojava novog soja zaustaviti očekivano popuštanje protuepidemijskih mjera, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je da je to kompleksno pitanje, o kojemu će vladin Znanstveni savjet, ali i članovi Vlade, razgovarati u narednim danima. 

“Unatoč ovom sporadičnom pristupu u sekvencioniranju možemo govoriti da je ta nova varijanta u izvjesnoj mjeri disperzirana diljem Hrvatske i za očekivati je da će toga biti još. Bitno je da se taj novi moment treba primiti ozbiljno, moramo mu posvetiti nužnu pozornost, ali to nije razlog za bilo kakvu vrstu panike”, ustvrdio je. 

No, dodao je da će se ta činjenica, kao i najavljene niske temperature koje će se u Hrvatskoj zadržati do kraja ožujka, uzeti u obzir kod donošenja odluke o epidemiološkim mjerama, jer sadašnje istječu 15. veljače. Napomenuo je, međutim, da broj novozaraženih, unatoč činjenici da se novi soj u Hrvatskoj kretao 15. siječnja, pada.

“Donijet će se odluka koja mora biti racionalna kada je u pitanju zaštita života i zdravlja i ekonomske aktivnosti. Puno konkretniji odgovor nema vam tko dati”, poručio je Božinović.

Na Stožeru je istaknuto da treba biti svjestan činjenice da se novi soj brže širi, da je među ljudima i da se treba držati mjera koje su na snazi da bi se spriječilo eksplozivno širenje koje se dogodilo u Irskoj, Portugalu i drugim zemljama.  

“I dalje je potrebna visoka doza opreza”, istaknula je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić. 

Beroš: Cijepljenje preko reda je neprihvatljivo i moralno upitno

Na pitanja o slučaju cijepljenja rektora zagrebačkog Sveučilišta Damira Borasa i njegove supruge na Zavodu za stomatologiju, Beroš je odgovorio kako je o tome zatražio očitovanje i KBC-a Zagreb. 

Prema izjavi pročelnika Klinike za stomatologiju Željka Verzaka, Boras i njegova supruga su cijepljeni jer se su se tijekom konzultacija o stomatoloških problemima našli na Zavodu za stomatologiju gdje se taj dan obavljalo cijepljenje medicinskog osoblja. Nakon cijepljenja, ostale su tri razrijeđene doze cjepiva, za koje je Boras pokazao interes, pa su cijepljeni on i supruga, a Verzak je priznao da takav postupak smatra pogreškom. 

Ministar Beroš osudio je svaku sumnju na prekoredno cijepljenje, istaknuvši da je to neprihvatljivo i moralno upitno. 

“Samu sumnju na prekoredno cijepljenje osuđujem kao takvu. Vlada je donijela plan cijepljenja i kroz njega smo istaknuli našu solidarnost i usmjerenost prema najugroženijim skupinama. Oduzimanje prava najugroženijima da se cijepe, krajnje je neprihvatljivo i moralno je upitno”, poručio je Beroš. 

Apelirao je na sve koordinatore cijepljenja i županijske zavode za javno zdravstvo da se cijepljenje provodi prema planu cijepljenja i programu cijepljenja koji je vrlo jasno definiran. 

Kaić: Ne postoji službeni protokol o tome što napraviti da se cjepivo ne baci

Upitan što se radi s razrijeđenim dozama cjepiva  ili otvorenim bočicama koje ne mogu biti iskorištene šest sati nakon otvaranja te postoji li određeni protokol kako se one mogu iskoristiti, Bernard Kaić odgovorio da takvog protokola nema. 

Međutim, istaknuo je da je zdravorazumski protokol da je bolje cijepiti bilo koga, nego baciti cjepivo.

“Ima isto tako upita kako je moguće da se u ambulantama počinje cijepiti, a negdje još zadnji korisnik doma za starije nije dobio cjepivo. Neizbježno je da se kraj prve faze cijepljenja, medicinskog osoblja i osoba u socijalnim osobama, cijepe s drugom fazom cjepiva”, kazao je Kaić. 

Na pitanje imaju li saznanja o dodatnim slučajevima prekorednog cijepljenja, Beroš je istaknuo da ima povjerenje da u sustavu ne postoji mnogo takvih slučajeva.

“Sve je transparentno, postoji jedinstveni registar cijepljenja i svatko onaj tko je eventualno cijepio nekog preko reda, ne može se izuzeti iz neke daljnje analize. U svakom slučaju, za sada podaci o provođenju plana i programa cijepljenja, pokazuju da sve ide prema planu. U slučaju sumnje na neku iznimku, učinit ću sve da se to provjeri”, poručio je Beroš.

Hrvatska je prema 14-dnevnoj incidenciji po broju novozaraženih na 100 tisuća stanovnika među boljim zemljama u Europskoj uniji. Trenutna je incidencija 146, a samo četiri europske zemlje imaju nižu incidenciju.

Do jučer je u Hrvatskoj cijepljeno 61.241 osoba, dvije doze su primile 41.966, što znači da je za njih cijepljenje završeno, a s jednom dozom 20.275 osoba. Sveukupno je utrošeno 102.207 doza, istaknuto je na konferenciji Stožera. hina