Skip to content

Ivana Miloglav Ivanković: Volim stvarati nove svjetove

Ivana Miloglav Ivanković, akademska  slikarica

Akademska slikarica iz Dubrovnika Ivana Miloglav Ivanković istaknuta je umjetnica, ugled je stekla doista originalnim, vrlo osebujnim opusom

Miroslav Pelikan

Što je novo na slikarskom planu?

U zadnje vrijeme odmaknula sam se od slikanja ka umjetničkim instalacijama i novim medijima. Volim sebi stalno postavljati nove izazove.

Volite  instalacije.

Instalacije su zanimljive, pogotovo one ambijentalne jer zapravo do zadnjeg momenta ne znate 100% kako će vaš rad izgledati. To otkrijete u najboljem slučaju dan ranije, ali ipak najčešće tek nekoliko sati prije otvorenja. Takav način rada je prilično iscrpljujući, ali kad se sve posloži, osvjetljenje i ostali elementi, nastaje prava čarolija.

Vaši su motivi neobični, nesvakidašnji.

Volim stvarati nove svjetove. Transformirati stvari. To me zabavlja.

Kako je djelovati u sredini gdje istodobno živi i radi mnoštvo umjetnika?

Pa zapravo je to jako lijepo. Bogatstvo izričaja, raznolikost. Ono što smatram manom u našem umjetničkom svijetu je prilična zatvorenost. Iako su izložbe brojne, sve se vrti u istom krugu ljudi. Mislim da bi se svi skupa trebali malo više posvetiti proširenju publike. Kako je rekla Patti Smith: “Ne radiš rad samo da bi ga “cool” ljudi čitali, nego u nadi da će svi biti inspirirani njime.”

Kako vidite, doživljavate aktualnu umjetnost?

Umjetnost je dostupnija no ikad. Postoji ogromna produkcija u umjetnosti. U gomili izložaba i kulturnih sadržaja treba pronaći ono dobro, kvalitetno, ono što inspirira i potiče na razmišljanje te otvara nova iskustva. I upitati se koje je naše kulturno nasljeđe, što to ostavljamo da živi nakon nas.

Ima li umjetnost budućnosti?

Naravno da ima. Čovjek je uvijek imao potrebu za izražavanjem na raznorazne načine. Umjetnost je vid komunikacije. Ono što se najviše mijenja je kolektivno shvaćanje svrhe umjetnosti.

Planovi, izložbe, monografije…?

Trenutno sam se malo više posvetila pedagoškom radu, ali istodobno radim i na jednoj skulpturi od žice te mentalno razrađujem koncepte koje želim materijalizirati u budućnosti. O monografiji nikad nisam ni razmišljala. Mislim da za tako nešto ipak treba imati malo više iskustva i rada od onoga kojeg trenutno imam.

Ivana Miloglav (@ivanamiloglav) • Instagram photos and videos

aa

Olena Sokolovska izlaže u dubrovačkoj Sponzi / Razgovor!

Olena Sokolovska izlaže u dubrovačkoj Sponzi / Razgovor!

Akademija ArtMay 16, 2022

Slikanje je za mene sloboda, to je mjesto na kojemu pronalazim svu ljepotu života. Konji su, također za mene simbol…