Skip to content

Na respiratoru manje od 100 bolesnika

Hrvatska po prvi puta nakon tri mjeseca danas ima manje od 100 bolesnika na respiratoru što pokazuje da se silazna krivulja broja novozaraženih i hospitaliziranih nastavlja, izjavio je u ponedjeljak ministar zdravstva Vili Beroš

“Silazna krivulja broja novozaraženih, hospitaliziranih i onih na respiratoru se nastavlja. Nakon dugo vremena, točnije od 2. studenog, ovo je prvi put da smo ispod 100 bolesnika na respiratoru”, rekao je Beroš na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

“Zadnji ponedjeljak s tako niskim brojem novozaraženih bio je 28. rujna. Situacija pokazuje da mjere imaju smisla ali treba imati u vidu da je od početka epidemije u Hrvatskoj umrlo više od 5000 ljudi, da i dalje imamo teške kliničke slike, nove sojeve virusa i zato je i dalje potreban oprez”, rekao je Beroš.

Business couple using face mask and social distancing for covid19 Free Vector
freepik

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak naveo je kako u odnosu na prošli tjedan bilježimo 11,7 posto manje novozaraženih.

Dosad je u Hrvatskoj cijepljeno 58.829 osoba te je utrošeno 83.928 doza cjepiva. Dvije doze primilo je 25.099 ljudi a jednu 33.730. Na Pfizerovo cjepivo prijavljeno je 430 sumnji na nuspojave među kojima je bilo 26 alergijskih reakcija, od kojih dvije ozbiljnije, dok je na Modernino cjepivo bilo 13 prijava, blage prirode.

Nova isporuka Modernina cjepiva treba stići tijekom ovog tjedna, a Pfizer bi nam svakog ponedjeljka do kraja veljače trebao isporučiti točno utvrđen broj kutija, rekao je Capak.

Zasad se zna da bi do polovice veljače trebali u Hrvatsku stići 156.000 doza AstraZenecinomg cjepiva koje je, kaže Capak, Europska agencija za lijekove (EMA) registrirala za sve dobne skupine iznad 18 godina, unatoč dvojbama o njegovoj učinkovitosti kod starijih od 65 godina.

“Postoje u izvještaju AstraZenece dvojbe o kojoj se učinkovitosti radi, ali cjepivo je prema izvještaju EMA-e učinkovito za starije dobne skupine”, kazao je.

Voditelj Nacionalnog stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ustvrdio je kako Hrvatska u ovom trenu ima manje stoge mjere od ostalih država članica EU, odgovarajući na pitanje oko nezadovoljstva ugostitelja koji zbog produženja mjera i dalje ne mogu raditi.

“Jasno nam je da je teško svima koji ne mogu raditi svoj posao. Barovi i teretane su zatvoreni diljem svijeta i njihovo zatvaranje nema nikakav drugi motiv osim zaustavljanja infekcije. Svatko dobronamjeran to razumije”, kazao je Božinović.

Telecommuting concept illustration Free Vector
freepik

Ukoliko pokazatelji i dalje budu dobri te ako se brojke novozaraženih budu i dalje spuštale skloni smo raditi određene korekcije mjera koje su na snazi u iduća dva tjedna, dodao je. Demantirao je informaciju koja se pojavila da se kafići i teretane neće otvarati do 1. svibnja.

Na pitanje je li kava za van veliki rizik za širenje pandemije s obzirom da se prodaje i na kioscima i u pekarama, Božinović je rekao da su kafići ipak mjesta gdje bi se zadržali, a ne samo nešto pokupili te kako je to u trenutku donošenja odluka procijenjeno kao epidemiološki visoko rizični potez.

“Mi pokušavamo stvoriti preduvjete za uspješnu, koliko je to moguće, turističku sezonu. Za uspješnu turističku sezonu od krucijalne važnosti će biti da se država može vani predstaviti kao sigurna destinacija za strane turiste. Znamo što se sve događalo prošle godine, znamo da će konkurencija ove godine biti još žešća, a znamo da je to razdoblje u kojem sektor ugostiteljstva ostvari gotovo 80 posto godišnjih prihoda”, kazao je.

Smatra kako nikome u tom sektoru nije u interesu da napravi nešto čime bismo umanjili izglede da Hrvatska krene i u predsezonu i sezonu kao država koja se može reklamirati kao epidemiološki sigurna za goste.

Komentirajući jutrošnji slučaj policijske intervencije kod otvaranje teretane u Zagrebu, Božinović je rekao kako će policija i inspektori Civilne zaštite i Državnog inspektorata, koji idu zajednički u ophodnje, provoditi zakon.

Taj slučaj je predmet kriminalističkog istraživanja koje je u tijeku, rekao je i dodao kako postoje situacije u u kojima se mora pribjeći sankcioniranju ponašanja koja su rizična za širenje zaraze. “Prepustimo to institucijama”, rekao je Božinović.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić rekla je kako se vrše pripreme za sekvencioniranje uzoraka kako bi se utvrdilo da li je neki od novih sojeva zabilježen u Hrvatskoj. (Hina)

94 nova slučaja u protekla 24 sata, u bolnicama ukupno 1.288 osoba
Woman looking bored while working Free Photo
freepik

U protekla 24 sata zabilježena su 94 nova slučaja pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2.551. Među njima je 1.288 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 98 pacijenata. U protekla 24 sata oporavilo se 439 osoba, a testirano je njih 1.881.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno zabilježeno 232.520 osoba zaraženih novim koronavirusom, od čega 94 u protekla 24 sata.

224.915 osoba se oporavilo, od toga 439 u protekla 24 sata.

U protekla 24 sata preminulo je 27 osoba, ukupno 5.054 osobe.

Do danas je ukupno testirano 1.193.006 osoba, od toga 1.881 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji su trenutno 14.303 osobe. koronavirus