Skip to content

Pod oba sunca – sjajna knjiga Ognjena Spahiuća

Ognjen Spahić – Pod oba sunca

Ognjen Spahić istaknuti je crnogorski književnik, autor nekoliko zapaženih knjiga, romana i priča, objavljivanih kod mnogih nakladnika s juga Europe, nagrađivan, hvaljen i čitan

Miroslav Pelikan

Nedavno je Fraktura objavila njegov novi roman Pod oba sunca, prozu zanimljivu i izazovnu.

U središtu pozornice je Bato Lončar, kapetan prve klase u mirovini, svjetioničar (odbio se pridružiti agresiji na Dubrovnik, pa je premješten na posao svjetioničara), njegova žena Danica i dvoje mladih, Mitar i Nevena. Povezani su nepostojanjem djeteta, djece u vezi, u braku.

Svi likovi u romanu iznose svoju priču i samo svoje viđenje i doživljavanje vlastitog života ali i drugih oko njih, saliveni u jedinstvenu kompoziciju zajedničkog života, u prostoru i oko svjetionika, gdje će se održati neizbježno finale, u kome Danica smrtno stradava od ruke muža, koji će ruku dignuti i na samoga sebe, dok će drugi par možda zauzeti mjesto Lončarovih.

U Spahićevom romanu pojavljuju se niz likova, od oficira, preljubnika, nesretnih i žena i muškaraca i svi se oni kreću sve širim stazama nezadovoljstava, odlučnih da u jednom trenutku prekinu svoju muku, kroz labirinte sumnji, nepovjerenja, ljubavi, alkohola, seksa, ravnodušnosti i na kraju tragičnosti.

Spahić portretira tridesetak proteklih godina na donedavno povezanim prostorama kroz ključne likove kvarteta najprije udaljenih, a onda čudesno spojenih, progovarajući istodobno i o zbivanjima.

I ovom knjigom Ognjen Spahić potvrđuje sjajnu reputaciju pripovjedača.