Novi mutirani soj virusa potvrđen u susjedstvu – Hrvatska popušta mjere

Idući tjedan odlučit će se o mogućem popuštanju epidemioloških mjera, o otvaranju sportskih dvorana i teretana, te o mogućnosti nastave uživo za učenike viših razreda osnovnih škola, potvrdio je u nedjelju ministar zdravstva Vili Beroš

Naime, sadašnje epidemiološke mjere na snazi su do 31. siječnja, a o mogućem popuštanju razgovaralo se danas na međuresornom sastanku članova Vlade, epidemiologa i Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Ocijenjeno je kako je epidemiološko stanje u Hrvatskoj iznimno zadovoljavajuće, što dopušta razmišljanje i o nekoj relaksaciji, izjavio je ministar zdravstva Beroš nakon sastanka.

New normal scenes Free Vector
freepik

No, istaknuo je da će do popuštanja doći samo ako se nova varijanta koronavirusa ne pojavi u Hrvatskoj, jer, dodaje, tada sve pada u vodu i bit će potrebna nova prilagodba.

U sklopu eventualnih popuštanja mjera, Beroš je potvrdio kako se razgovara o tome da se učenici viših razreda osnovne škole vrate na nastavu u škole, da se sportske aktivnosti stave u prvi plan i otvore teretane, a nastojat će se ujednačiti mjere za ugostitelje.

“Donijet ćemo mjere koje će biti primjerene trenutku, epidemiološkoj situaciji u Europi i Hrvatskoj te činjenici da su oko nas i neke nove varijante virusa”, istaknuo je.

Na sastanku je, kaže, bilo riječi i o poremećaju s cijepljenjem protiv koronavirusa, jer proizvođači cjepiva nisu ispoštovali potpisane ugovore koji su definirali dinamiku i količinu isporuke.

Usuglašeno je kako će Hrvatska i sama i u okviru EU, tražiti još jednom da nadležni razgovaraju s proizvođačima cjepiva, i nađu način da se ranije dogovorene isporuke realiziraju.

Dogovoreno je da se razradi strategija sekvenciranja genoma koronavirusa kako bi se detektirala eventualna pojava novih varijanti virusa u Hrvatskoj.

Ministar zdravstva Beroš izvijestio je da je u sklopu Zaklade za znanost do sada napravljeno preko sto sekvenciranja genoma virusa, a po preliminarnim rezultatima, među uzorcima iz županija sjeverne Hrvatske bilo je nekih elemenata sukladnim genskim promjenama virusa u Škotskoj.

“To može i objasniti onako nagli porast broja novozaraženih u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji. No, u ovom trenutku nema takvih žarišta i može se vjerovati da takvog virusa nema u Hrvatskoj, no nismo izolirani”, upozorio je.

Coronavirus infographic Premium Vector
freepik.com

Podsjetio je i da se niz europskih zemalja zatvara u strahu o novih varijanti virusa, te poručio kako će to sve biti uzeto u obzir prilikom donošenja novih mjera sljedeći tjedan.

Upitan za dostatnost Pfizerovog cjepiva za docjepljivanje, odgovorio je kako ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak garantira da imamo dovoljne količine i da tu neće biti problema.

No, poručio je i da s novim dozama cjepiva moramo biti krajnje racionalni, jer je dinamika dostave nešto smanjena. Cilj je procijepiti sve koji su dobili prvu dozu, no u ovom trenutku neće se širiti obuhvat cijepljenja, objasnio je.

Ministar Beroš je potvrdio da je na međuresornom sastanku članova Vlade, epidemiologa i Nacionalnog stožera civilne zaštite, bilo riječi i o nabavi cjepiva iz drugih izvora, no, kaže, nije donesena nikakva definitivna odluka o tome.

“Suglasni smo da ćemo tražiti ono što je dogovoreno i što je Europa očekivala od proizvođača”, istaknuo je.

Children washing their hands at school Free Vector
freepik
U Sloveniji prisutan “engleski” soj virusa, potreban krajnji oprez

Zbog mogućnosti da je u Sloveniji u većem broju prisutan “engleski” soj koronavirusa, slovenska će vlada idućeg tjedna ponovo razmotriti odluke o popuštanju protuepidemijskih mjera, najavio je u nedjelju na izvanrednoj konferenciji za novinare slovenski premijer Janez Janša.

U Srbiji potvrđena britanska mutacija koronavirusa

Britanska mutacija koronavirusa stigla je u Srbiju, izjavio je u nedjelju srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, dodajući da ga je o tome izvjestio ministar zdravstva Zlatibor Lončar.

U SAD-u novim virusom zaraženo više od 25 milijuna ljudi

U Sjedinjenim Državama je broj zaraženih novim koronavirusom u nedjelju službeno premašio 25 milijuna od početka pandemije, nekoliko dana pošto je predsjedničku dužnost preuzeo Joe Biden koji je borbu protiv covida-19 stavio na vrh popisa svojih prioriteta. Hina/AFP

aa

VRTNI PATULJAK (7/9)

VRTNI PATULJAK (7/9)

Akademija Art01/03/2021

Tomislav Marijan BilosnićVRTNI PATULJAK(poema) 7. PjevanjeISKRI SNIJEG NA GRANAMAA POTOM SE NA SUNCU TOPI Jeste li zbrojili zločinekoji su oblikovali…