Preminula glumica Mira Furlan

Istaknuta kazališna i filmska glumica Mira Furlan umrla je u srijedu u 66. godini života, objavljeno je na njezinom twitter profilu

Kako Večernji list doznaje od izvora bliskih obitelji, glumica je već duže vrijeme bolovala od virusa Zapadnog Nila koji joj je prenio zaraženi komarac. Zbog teške bolesti, posljednjih nekoliko mjeseci provela je u teškom stanju boreći se za život. Iako joj je u bolnici SAD-u pružena najbolja moguća liječnička skrb, bolest je, nažalost, bila jača.

foto: HNK Ivana pl Zajce

Od nje se oprostio J. Michael Straczynski, autor znanstveno-fantastične serije Babylon 5, u kojoj je hrvatska glumica glumila ambasadoricu Minbari Delenn.

Mira Furlan rođena je u Zagrebu 7. rujna 1955. godine. 1978. diplomirala je glumu na Akademiji dramske umjetnosti. Iste je godine postala članicom HNK-a u Zagrebu, gdje je ostvarila više zapaženih uloga, za koje je višestruko nagrađivana.

Nastupa i na televiziji; na filmu je počela nastupati 1982. u Kiklopu Antuna Vrdoljaka, a ubrzo je postala jednom od vodećih hrvatskih glumica, navodi Hrvatska enciklopedija. Uz kazališne i televizijske uloge, prosječno nastupa u 3 do 4 filma godišnje.

Značajnije uloge ostvarila je u filmovima U raljama života (R. Grlić, 1984), Otac na službenom putu (E. Kusturica, 1985), Za sreću je potrebno troje (R. Grlić, 1985), te u televizijskim dramama i serijama (Putovanje u Vučjak, 1986., Tuđinac, 1990. E. Galića). Hina