Joe Biden prisegnuo za 46. američkog predsjednika

Joe Biden prisegnuo je za 46. američkog predsjednika. Inauguracija novoizabranog američkog predsjednika u Washingtonu dan je kakav se ne pamti. Demokrat Joe Biden položio je prisegu u pustom gradu prepunom vojske. Na svečanosti nije predsjednik na odlasku Donald Trump, čime je prekinuo tradiciju mirnog i uljudnog prijenosa vlasti.

Demokracija je pobijedila, rekao je u srijedu novi američki predsjednik Joe Biden u svom prvom govoru kojim je pozvao na jedinstvo nacije. Najavio je da će biti predsjednik svih Amerikanaca.

  • Amerika je bila na ispitu i pobijedila je izazov, rekao je Biden u govoru nakon prisege.
  • Poslušala se volja naroda. Ponovno smo naučili da je demokracija vrijedna i krhka, a u ovim trenucima je ponovno pobijedila, kazao je.
  • Danas ne slavimo pobjedu kandidata, nego cilja demokracije, naglasio je.

Istaknuo je da Ameriku čeka borba protiv političkog ekstremizma, unutarnjeg terorizma i bijelog supremacizma, pa pozvao na jedinstvo nacije bez kojeg ne može biti mira u državi.

  • Tražim od svih Amerikanaca da mi se pridruže u cilju jedinstva države, kazao je 46. američki predsjednik, pa dodao da SAD može ponovno postati “vodeća sila za dobro u svijetu”.
  • A ja ću biti predsjednik svih Amerikanaca, svih, dodao je.