Skip to content

Samo 2 % putnika u bečkom javnom prijevozu bez valjane karte

Putnici u javnom prijevozu u glavnom gradu Austrije među najpoštenijima su u Europi. U sredstvima bečkog javnog prijevoza u 2019. godini prekontrolirano je ukupno 4,9 milijuna ljudi, a njih 93.000, odnosno oko 1,9 %, nije imalo važeću voznu kartu

U 2020. bečki su kontrolori i kontrolorke pregledali karte oko 3,1 milijuna putnika od kojih se samo 2 % „švercalo”. Time postotak putnika bez valjane karte u Beču i dalje ostaje na vrlo niskoj razini. Usporedbe radi, u javnom prijevozu u Berlinu „šverca” se oko 3 % putnika, a u Hamburgu ili Frankfurtu oko 5 %. U Parizu oko 10 % putnika ne posjeduje valjanu kartu u vožnji.

U bečkom javnom prijevozu u 2020. prekontrolirano je oko 3,1 milijuna putnika © Johannes Zinner

Kazna za neposjedovanje važeće karte u javnom prijevozu u austrijskoj prijestolnici iznosi 105 eura ako se plaćanje izvrši na licu mjesta. Plati li se kazna kasnije, iznos poraste na 115 eura.

U bečkom javnom prijevozu više od 100 kontrolorki i kontrolora svakodnevno provjerava valjanost voznih karata. Od ožujka 2020. osoblje gradskog poduzeća za javni prijevoz „Wiener Linien“ prilagodilo se novonastaloj situaciji kad je u pitanju pregled karata te se tijekom kontrole redovito održava dovoljna fizička udaljenost.

Godišnja karta za javni prijevoz u Beču iznosi 365 eura, što znači da se Bečani za samo 1 euro dnevno mogu voziti svim sredstvima javnog prijevoza. Pristupačna cijena karte i odlično razvijena mreža javnog prijevoza potiču sve više građana da koriste autobuse, tramvaje i podzemnu željeznicu. Tako je, na primjer, 2019. godine postavljen novi rekord od 852.000 prodanih godišnjih karata, što je porast od 30.000 karata u odnosu na 2018. i nevjerojatnih pola milijuna karata u odnosu na 2011. godinu. Time je broj godišnjih karata za javni prijevoz četvrtu godinu zaredom premašio broj prijavljenih osobnih automobila.

Matea Čuljak