Učenici od 18. siječnja ponovo u škole?

Nastava u svim školama, osim onih u potresom pogođenoj Sisačko-moslavačkoj županiji, najvjerojatnije će se u drugome polugodištu od 18. siječnja održavati u školama. Prvi dan nastave u zagrebačkim bi školama trebao početi vježbama evakuacije, doznaje Jutarnji list od Ministarstva znanosti i Gradskog ureda za obrazovanje.

Tijekom idućeg tjedna sve bi županije trebale donijeti odluke o obliku nastave, a pozivajući se na povoljnu epidemiološku situaciju vezanu uz COVID-19 u Ministarstvu očekuju da će se županije većinski prikloniti A modelu nastave.

Naime, prema podacima baze zaraženih učenika, u tjednu prije početka praznika, od 14. do 20. prosinca zaraženih je bilo 2657, a od 1. do 7. siječnja broj se smanjio na 507, odnosno 0,11 posto učenika.

  • Iskreno se nadam da će se trend s malim brojem zaraženih učenika nastaviti kako bi smo mogli početi drugo polugodište sa što većim brojem djece u školama, kaže savjetnik ministra obrazovanja Božo Pavičin.

Prema potvrdi pročelnika zagrebačkog Ureda za obrazovanje Ivice Lovrića, konzultacije s Ministarstvom o obliku nastave počele su jučer, a nastavit će se u ponedjeljak. U Zagrebu je u prvome planu potres, odnosno sigurnost učenika u školskim zgradama, zbog čega je COVID pao u drugi plan.

U Gradskom uredu za obrazovanje kažu da je strah roditelja razumljiv, no ponavljaju da je većina školskih zgrada stradalih u ožujku dobro sanirana.

Roditeljske udruge i pojedinci postavljaju pitanje sigurnosti djece u starim objektima, zagovarajući online nastavu. Pojedini ravnatelji škola navode da su im se manje pukotine na zgradama iz ožujskog potresa sada proširile i potrebno ih je sanirati, čak i ako takva oštećenja ne utječu na funkcionalnost.

Stick Children, Stickman, Girl, Boy, Children, People
pixabay photo

U slučaju definitivne odluke da se krene s nastavom po A modelu, Gradski ured apelirat će da se nastavnici i školske stručne službe prvog dana nastave tematski posvete upravo potresu.

U Sisačko-moslavačkoj županiji najizgledniji je online model, u kombinaciji s mješovitim oblikom nastave.

Ministarstvo obrazovanja jučer je poslalo županijskom uredu za prosvjetu online upitnik za ravnatelje škola na Banovini, kojim pokušavaju doznati koliko učenika trenutačno ne živi u svome domu, koliko ih se namjerava vratiti, kakve su potrebe za udžbenicima i tabletima te koliko učenika i nastavnika nema pristup električnoj energiji i internetu.

Predsjednica Udruge ravnatelja srednjih škola Hrvatske Suzana Hitrec nada se da će se drugo polugodište nastava održavati u školama, osim u školama pogođenim potresom.

  • Sada nam je važno da se svakako provedu kvalitetne vježbe evakuacije u školama i organiziraju stručne službe za pružanje psihološke pomoći. Učenici su i dosad bili u stresu od COVID-a, a sada i od potresa. Nužno je osvijestiti ih što treba činiti u slučaju potresa da ne bi došlo do panike, kazala je za Jutarnji list Suzana Hitrec. Autor: T.V./Hina