Opoziv Trumpa dodatno bi podijelio zemlju

Opoziv američkog predsjednika Donalda Trumpa u preostalih 12 dana do kraja njegova mandata samo bi dodatno podijelio zemlju, izjavila je glasnogovornica Bijele kuće Judd Deere

“Kao što je predsjednik Trump jučer rekao, ovo je vrijeme za ozdravljenje i ujedinjenje nacije. Politički motivirani opoziv predsjednika u 12 preostalih dana njegova mandata samo će poslužiti za daljnju podijelu naše velike zemlje”, kazala je Deere.

Izjava Deere uslijedila je nakon što je čelnica demokrata u Kongresu Nancy Pelosi ranije je u petak razgovarala s američkom vojskom o tome kako spriječiti Trumpa, “neuravnoteženog predsjednika”, da se koristi nuklearnim šiframa, zaprijetivši da će poduzeti korake u Kongresu ne ode li brzo s vlasti.

“Jutros sam razgovarala telefonom s načelnikom američkog glavnog stožera Markom Milleyjem o tome što se može učiniti kako nestabilan predsjednik ne bi potaknuo vojne sukobe ili pristupio lansirnim šiframa i naredio nuklearni napad”, napisala je predsjednica Zastupničkog doma u pismu kolegama zastupnicima.

“Situacija s ovim neuravnoteženim predsjednikom ne može biti opasnija”, dodala je, najavivši da će Kongres poduzeti korake ako Trump “brzo i dragovoljno” ne ode iz Bijele kuće, ne navodeći o kakvim je koracima riječ. Potonji treba prepustiti vlast Joeu Bidenu 20. siječnja.

Glasnogovornik generala Marka Milleyja, pukovnik Dave Butler potvrdio je za AFP informaciju o tom razgovoru.

Demokrati u Zastupničkom domu planiraju u ponedjeljak iznijeti optužbe za opoziv republikanskog predsjednika Trumpa, rekla su u petak dva upućena izvora.

Optužbe su sastavili demokratski zastupnici David Cicilline, Ted Lieu i Jamie Raskin, poslije ovotjednog napada na američki Kapitol koji su izveli Trumpovi pristaše.

Kopija dokumenta kruži među članovima Kongresa i optužuje Trumpa za “poticanje nasilja protiv vlade SAD-a” u namjeri da ospori gubitak na predsjedničkim izborima.

Jedna od optužbi odnosi se i na Trumpov sat vremena dugačak telefonski razgovor s državnim tajnikom Georgije, Bradom Raffenspergerom, u kojemu je tražio od njega da “pronađe” dovoljno glasova da se promijene rezultati izbora u saveznoj državi u kojoj je pobijedio Biden.

“Predsjednik Trump ozbiljno je ugrozio sigurnost SAD-a i vladinih institucija, zaprijetio integritetu demokratskog sustava i miješao se u miran prijenos vlasti”, piše u dokumentu. Autor: Hina