Izvješća o novom američkom tipu koronavirusa su netočna

Sjedinjene Države su prvi put izvijestile o više od 300.000 slučajeva koronavirusa dnevno. Novoizabrani predsjednik Biden planira izdati gotovo sve doze cjepiva državama, umjesto da koči opskrbu kako bi osigurao pravovremene druge doze

Izvješća o vrlo zaraznom novom tipu koronavirusa u Sjedinjenim Državama, objavljena u petak u više vijesti, temelje se na špekulativnim izjavama dr. Deborah Birx i netočna su, prema nekoliko vladinih dužnosnika.

Pogrešno izvješće nastalo je na nedavnom sastanku na kojem je dr. Birx, članica radne skupine za Bijelu kuću, predstavila grafikone eskalirajućih slučajeva u zemlji. Sugerirala je ostalim članovima radne skupine da bi nova, prenosivija varijanta porijeklom iz SAD-a mogla objasniti val, kao što je to učinila druga varijanta u Britaniji.

Njezina je hipoteza ušla u tjedno izvješće koje se šalje guvernerima država. “Ovaj jesensko zimski val bio je gotovo dvostruko veći od broja slučajeva u usporedbi s proljetnim i ljetnim naletima. Ovo ubrzanje sugerira da je ovdje možda evoluirala američka varijanta, uz onu UK verziju koja se već širi i koja je možda 50% prenosivija “, navodi se u izvješću. “Agresivno ublažavanje mora se koristiti za podudaranje agresivnijeg virusa.”

Iznenađeni, službenici CDC-a pokušali su ukloniti špekulativne izjave, ali nisu uspjeli.

Službenici CDC-a nisu se složili s njezinom procjenom i zatražili su da je uklone, a dr Birx nije bilo moguće odmah dobiti za komentar.

Vijest o mogućoj novoj varijanti koronavirusa prvi se put pojavila u petak popodne na CNBC-u i brzo se proširivši. Odgovarajući na medijske upite o varijanti, CDC je izdao službenu izjavu pobijajući teoriju.

“Istraživači u Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti prate sve nove inačice koronavirusa, uključujući 5700 uzoraka prikupljenih u studenom i prosincu”, rekao je Jason McDonald, glasnogovornik agencije. “Do danas niti istraživači niti analitičari iz CDC-a nisu vidjeli pojavu određene varijante u Sjedinjenim Državama”, rekao je.

Među tipovima koronavirusa koji kruže SAD-om su B.1.1.7, prvo identificirane u Britaniji. Tip virusa je primijećen u nekoliko država, ali CDC procjenjuje da do sada čini manje od 0,5 posto slučajeva u zemlji.

Drugi tip koji u SAD-u cirkulira na niskim razinama, poznata kao B 1.346, sadrži deleciju koja može oslabiti snagu cjepiva. “Ali nisam vidio ništa kod pojačanog prijenosa”, rekao je Michael Worobey, evolucijski biolog sa Sveučilišta u Arizoni koji je otkrio tu varijantu.

Ta je varijanta u Sjedinjenim Državama već je prisutna tri mjeseca, a također čini manje od 0,5 posto slučajeva, pa je malo vjerojatno da će biti zaraznija od ostalih varijanti, prema CDC-ovom znanstveniku koji je govorio pod uvjetom da ostane anoniman jer nije bio ovlašten razgovarati o tome.

“Na temelju znanstvenog razumijevanja virusa, velika je vjerojatnost da postoji dosta tipova koji se istovremeno razvijaju širom svijeta”, rekao je gospodin McDonald iz CDC-a. “Međutim, mogli bi potrajati tjedni ili mjeseci da se utvrdi postoji li jedan tip virusa koja uzrokuje Covid-19 koji potiče val u Sjedinjenim Državama sličan valu u Ujedinjenom Kraljevstvu.” – piše NYtimes.com.