Cijepljenje protiv koronavirusa u Francuskoj zaostaje

Francuska pokušava povećati brzinu i hitnost svoje kampanje cijepljenja protiv koronavirusa, nakon što je oprezno uvođenje i spor napredak izazvao žestoke kritike

Francuska je do nedjelje primijenila samo oko 500 doza cjepiva Pfizer-BioNTech, u usporedbi s 270.000 doza u susjednoj Njemačkoj. Do četvrtka su brojke bile oko 45.000 u Francuskoj i više od 417.000 u Njemačkoj.

Za zaostajanje su uglavnom krive birokratske prepreke. Ali te prepreke nisu bile slučajne. One odražavaju borbu francuske vlade s načinom kalibriranja kampanje masovnog cijepljenja.

“Vlada se plaši anti-vaxxers-a i nepovjerenja javnosti u kampanje kolektivnog cijepljenja”, rekla je Françoise Salvadori, imunološka istraživačica i autorica knjige o antivakcinacijskim pokretima.

Prema istraživanju Ipsosa za Svjetski ekonomski forum, oko 60 posto zemlje ne želi se cijepiti protiv koronavirusa, u usporedbi s oko 30 posto u Sjedinjenim Državama.

Kako bi uvažila zabrinutost javnosti, francuska vlada postavila je više slojeva mjera predostrožnosti – zahtijevajući da se primatelji uključe u često dugotrajan postupak savjetovanja prije nego što dobiju injekciju, a koju bi mogao dati samo liječnik odnoso zdravstveni radnik pod izravnim nadzorom liječnika. .

Ministar zdravstva Olivier Véran branio je konzultacije prije cijepljenja – preporučene da se održe najkasnije pet dana prije pucnjave – kao “znak povjerenja” za zemlju, osiguravajući “informirani pristanak”.

Kao rezultat toga, u prvom tjednu uvođenja cijepljenja u Europsku uniju, druga najmnogoljudnija zemlja bloka cijepila je mnogo manje ljudi od Luksemburga, nacije s manje od 1 posto francuske populacije od 67 milijuna. Samo nekoliko europskih zemalja kretalo se sporije, uključujući Nizozemsku, koja je počela cijepiti u srijedu, piše washingtonpost.com.