Skip to content

Irena Matijašević – POČETAK ZRELOSTI

U dahu sam pročitao, privlačne i nadahnute stihove Irene Matijašević, stihove sjećanja, prebiranja i promišljanja o vlastitom ja, o željama i snovima, o osjećajima koji tvore određene misli i riječi i postupke, o detaljima, naizgled teško opazivim i vidljivim, o sitnicama koje čine život

Miroslav Pelikan

Nedavno je agilni zagrebački nakladnik VBZ objavio novu knjigu suvremene hrvatske pjesnikinje Irene Matijašević, Početak zrelosti, u biblioteci TRIDVAJEDAN PJESNIŠTVO, u izvrsnoj opremi, u tvrdom uvezu.

Više desetaka emotivnih zapisa podijeljeno je u nekoliko cjelina, Opće mjesto, Mrak i svjetlo, Laka noć, Pomrčina sunca, Mediteran, Credo.

U knjizi je i više pjesama posvećeno aktualnim hrvatskim pjesnicima.

Stihovi Irene Matijašević grade od sićušnih ili nešto većih raznobojnih kamenčića složenih lepeza osjećaja, poruka, izgovorenih i neizgovorenih riječi, pritajenih i uznemirujućih misli, intimni mozaik svakodnevnih mijena jednoga života.

U dahu sam pročitao, moram reći, privlačne i nadahnute stihove Irene Matijašević, stihove sjećanja, prebiranja i promišljanja o vlastitom ja, o željama i snovima, o osjećajima koji tvore određene misli i riječi i postupke, o detaljima, naizgled teško opazivim i vidljivim, o sitnicama koje čine život.

Poezija Irene Matijašević privući će brojne čitatelje da urone u njezin poetski svijet i zadrže se u njemu.

Irena Matijašević – foto: Jakob Goldstein

Irena Matijašević rođena je u Zagrebu. Diplomirala je komparativnu književnost i engleski jezik na Filozofskom fakultetu. Bila je članica predsjedništva Hrvatskog semiotičkog društva. Eseje i poeziju objavljivala je u „Quorumu“, „Vijencu“, „Zarezu“, „15 dana“, „Poeziji“, „Fantomu slobode“, „Agonu“ i drugim časopisima. Radi kao urednica književnih emisija na Trećem programu Hrvatskog radija. Uredila je knjigu Riječi i riječi: rječnik Trećeg programa, kao dio projekta-emisije Riječi i riječi.Dosad je objavila zbirke pjesama Naizgled (AGM, 2007.) i Južne životinje (AGM, 2010.), poetsku dramu Danska H2O (AGM; 2012.) i romane Crno pismo (Algoritam, 2015.), Kao kiša (Hena com, 2017.) i Igra istine (Hena com, 2019.).

mala retrospektiva
Novi strip-roman o omiljenom junaku Čovpasu
Dav Pilkey: Čovpas i gospodar buha Od autora svjetskog hita „Kapetana Gaćeše...03rd Feb 2022
Opća teorija sustava - poziv na predstavljanje knjige
Pozivamo vas na predstavljanje knjige "Opća teorija sustava" autora Karla Ludwi...23rd Nov 2022