Skip to content

U potresima stradala brojna kulturna dobra u Sisku

Štete nastale na kulturnim dobrima su ogromne

– Muzej, Holandska kuća, utvrda Stari grad… svi imaju štete. Tek se sada treba procijeniti kakva je razina štete, imamo dosta uništenih predmeta, uništena su krovišta i na muzeju i Holandskoj kući i Starome gradu. Najveća je šteta na samim predmetima po depoima koji se nalaze u muzeju. tek sad moramo vidjeti razinu te štete.  Dio zbirke Kraker je premješten na drugu lokaciju jer je na krov pao dio druge građevine, pa je napukao. Zajedno s JVP Sisak izmjestili smo dio predmeta kako ne bi bilo daljnjeg oštećenja. Imamo inicijative da evakuiramo predmete koji su ugroženi, no ovisi o situaciji jer ni sami prostori muzeja nisu sigurni – rekao je Vlatko Čakširan, ravnatelj gradskog muzeja Sisak.

 – Stanje kulturnih dobara je izuzetno loše, to su bile sve stare gradske jezgre i Glina, Petrinja i Sisak. Povijesne zgrade 19. i 20. stoljeća s lošim temeljima, neke obnovljene, neke ne. Nažalost, sve su jako stradale. Neke su potpuno uništene, naročito Petrinja, u Sisku znatno oštećene kako vanjske strane tako i unutrašnjost. Stradala su i mnoga sakralna dobra, kako pravoslavna tako i katoličke. Imamo informacije da deset crkava nemaju krov, a ostale koje imaju krov srušeni su im zvonici. Nova crkva koju smo obnovili, u Gorama, nema zabat -cijeli se srušio. Stanje je jako loše, loše je stanje i po pokretnim dobrima koje su se nalazile u tim crkvama. Štetu ne možemo ni utvrditi jer se ne može ući u objekte. Kad statičari osiguraju stanje gdje možemo ići ići će se i spašavati  pokretna dobra u suradnji s Ministarstvom kulture., rekla je Ivana Miletić Čakširan, voditeljica Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Sisku.

Stradala je i sisačka katedrala, ali i crkva Svete Marije u Sisku.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek izjavila je u srijedu da su štete nastale na kulturnim dobrima ogromne te da će se neka od njih morati i evakuirati, istaknuvši da je sada najvažnije da se zbrinu svi ljudi, a nakon toga počet će popisivanje štete i priprema sanacije.

“Još od prekjučer smo u stalnom kontaktu s našim konzervatorima. Ogromne su štete, međutim procijenili smo da treba pričekati dan ili dva dok se zbrinu ljudi”, rekla je ministrica uoči sjednice Vlade u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Istaknula je da će neka kulturna dobra biti potrebno i evakuirati, napomenuvši da će danas u Ministarstvu kulture i medija biti donesena odluka o mogućim evakuacijama.

“Sisački muzej dosta je stradao, a do inventara brojnih crkava bit će jako teško doći”, rekla je Obuljen Koržinek.

Prema preliminarnim podacima većini crkava srušio se krov, a onima koje su obnavljane nakon rata srušeni su zvonici, dodala je.

Napomenula je da su se dodatne štete dogodile i u Zagrebu i karlovačkom području.

autor sisak.info

Optimized by Optimole