Skip to content

Od subote cijepljenje ljudi u potresom pogođenom području

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u četvrtak da će tim epidemiologa protiv covida-19 cijepiti ljude u Sisačko-moslavačkoj županiji koji se zbog potresa nalaze u kolektivnom smještaju, kao i djelatnike hitnih službi, uključujući i pripadnike civilne zaštite

“U subotu ide tim epidemiologa iz HZJZ-a i procijepit će sve ljude koji se nalaze u kolektivnom smještaju, djelatnike hitne medicinske pomoći i hitnih službi koji će na tom području biti tri tjedna, uključujući sve pripadnike civilne zaštite, vatrogasaca, policije, svi oni koji pomažu na tom području”, poručio je Beroš odgovarajući na pitanja novinara ispred KB-a Dubrava.

Epidemija traje, to su okolnosti u kojima moramo raditi i u kojima se ne možemo uvijek optimalno čuvati. Cijepljenje je dio rješenja i u subotu započinje taj val cijepljenja. Epidemiolozi će sagledati situaciju i vidjeti koliko još doza cjepiva eventualno treba preraspodijeliti. U subotu ide preko 1000 doza, najavio je ministar.

Uz to, dodao je da nema problema što se tiče zaštitne opreme iako su potrebe veće jer rezervi zaštitne opreme ima dovoljno.

Prikupljen rekordan broj doza krvi, kao na početku Oluje

Uz to, Beroš je izvijestio da je na jučerašnji dan u samo zagrebačkoj Petrovoj bolnici prikupljen rekordan broj doza krvi, preko 750 doza, a zadnji datum kada je zabilježen sličan odaziv bio je 5. kolovoza 1995., na početku Oluje.

“To pokazuje svijest hrvatskog naroda i naše zajedništvo, vjerujem da će tako biti i u budućnosti. Veliki izazovi su pred nama, situacija u Sisačko-moslavačkoj županiji i sa zdravstvenoga aspekta predstavlja veliki izazov i ovih dana intenzivno radimo da u okviru primarne zdravstvene zaštite, ljekarništva, bolničke zdravstvene zaštite omogućujemo dostupnu i adekvatnu zdravstvenu skrb”, poručio je ministar.

S obzirom na to da je većina zdravstvenih ustanova na tom području ozbiljno oštećeno, poput Opće bolnice Sisak kojoj je oštećeno 90 posto zgrada te su van funkcije, Beroš je istaknuo kako im je zadatak prilagoditi zdravstveni sustav.

Upitan postoji li mogućnost da se nova zgrada sisačke bolnice pusti u upotrebu u rekordnom roku s obzirom na okolnosti, Beroš je rekao da je s ravnateljem bolnice razgovarao o tome, ali da je sigurnost bolesnika na prvom mjestu te da moraju testirati i certificirati instalacije.

Također, istaknuo je da će se riješiti problemi u dostavi lijekova kako bi kronični bolesnici dobili svoju terapiju ne napuštajući područje gdje se nalaze.

Vezano za domove za starije na tom području, Beroš je istaknuo da je dio korisnika iz Petrinje smješten u bolnici u Popovači i drugim institucijama.

Radimo brze antigenske testove, vodimo računa o pozitivnima

Dodao je da rade brze antigenske testove i da izazov predstavlja što među korisnicima kolektivnih smještaja ima pozitivnih na covid-19.

“Nalazimo rješenja za njihov smještaj, Zagreb i njegovi kapaciteti su na raspolaganju, ali sa županijskim vlastima razmišljamo o mobilizaciji jednog hotela koji bi ondje postao sekundarni covid centar. Vrijeme je epidemije, moramo se držati mjera koje vrijede čitavo vrijeme”, naglasio je Beroš.

Dodao je da su epidemiolozi istaknuli da postoji mogućnost širenja virusa te upozorio da to nije senzacionalistička najava i da broj novih slučajeva nije ekstreman.

“Vodimo računa jer u kolektivnom smještaju pojava virusa je kompleksnija u odnosu na to kada smo svi u svojim domovima. Upravo zato razmišljamo i o cijepljenju”, objasnio je ministar.

Izmjenom proračuna osigurano je 670 milijuna kuna za saniranje posljedica epidemije, a Beroš je istaknuo kako su troškovi covida veliki i da je riječ o troškovima liječenja, testiranja, bolovanja, a tu su i dugovi za ljekarne.

Uz to, poručio je da novac za nagradu zdravstvenim djelatnicima koji rade s covid bolesnicima nije među tih 670 milijuna, ali je novac osiguran jer “svi moraju dobiti ono što je obećano”. (Hina)