Skip to content

Papa Franjo moli za žrtve potresa u Hrvatskoj

Papa Franjo u srijedu je objavio kako moli za one koji su izgubili živote u potresu koji je u utorak pogodio Hrvatsku, kao i za njihove obitelji te sve druge koji su stradali

Hrvatsku je jučer pogodio potres koji je prouzročio ljudske žrtve i velike štete. Izražavam svoju bliskost s povrijeđenima i svim stradalima u potresu. Molim posebno za one koji su izgubili život i za članove njihovih obitelji. Nadam se da će međunarodna zajednica pomoći vlastima u zemlji kako bi se ublažile patnje hrvatskoga naroda, rekao je Papa u svom obraćanju na kraju redovite opće audijencije.

Poziv hrvatskim katoličkim župama i misijama u iseljeništvu za prikupljanje pomoći stradalima u potresu

Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu u srijedu 30. prosinca uputilo je poziv svim voditeljima hrvatskih katoličkih župa, misija, zajednica i centara u iseljeništvu za prikupljanje pomoći stradalima u razornom potresu u Petrinji, Sisku i okolici.

Predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovina za hrvatsku inozemnu pastvu mons. dr. Tomo Vukšić, nadbiskup koadjutor vrhbosanski, i nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. Tomislav Markić uputili su poziv voditeljima hrvatskih katoličkih župa, misija, zajednica i centara u iseljeništvu za prikupljanje pomoći stradalima u jučerašnjem razornom potresu u Petrinji, Sisku i okolici koji je uzrokovao ljudske žrtve i ogromnu materijalnu štetu.

U pozivu ističu kako se među mnogima koji su potrebitima već pritekli u pomoć ističu upravo hrvatske katoličke župe, misije, zajednice i centri iz cijeloga svijeta te ih pozivaju da pomoć upućuju preko Hrvatskoga Caritasa, središnje karitativne ustanove Hrvatske biskupske konferencije, kako bi ona bila učinkovitija, posve transparentna i bolje koordinirana.

Podaci o računu su sljedeći: Hrvatski Caritas, Ksaverska cesta 12a, Zagreb, kod PBZ (Privredna banka Zagreb), IBAN: HR0523400091100080340, poziv na broj: 12-20. Za uplate iz inozemstva SWIFT/BIC: PBZGHR2X.

Župe i misije u iseljeništvu također su pozvali da za takvu akciju pomoći pribave suglasnost mjerodavne mjesne crkvene vlasti u inozemstvu, što i tamošnju mjesnu Crkvu može potaknuti da se i sama aktivnije uključi u prikupljanje pomoći”, stoji u pozivu koji potpisuje dr. vlč. Tomislav Markić, nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu.

See also  'Ne' profitu koji čovjeka svodi na stvar

Kardinal Puljić izrazio solidarnost povodom potresa u Hrvatskoj

Vrhbosanski nadbiskup i predsjednik BK-a BiH Vinko kard. Puljić uputio je u srijedu, 30. prosinca izraze solidarnosti i blizine sisačkom biskupu Vladi Košiću i zagrebačkom nadbiskupu Josipu kard. Bozaniću povodom snažnih potresa koji su pogodili Hrvatsku, objavila je Vrhbosanska nadbiskupija.

U dva odvojena pisma kardinal Puljić je dvojici nad/biskupa uz izraze podrške iskazao i puno razumijevanje budući da je i sam proživio nekoliko potresa te iz njih nosi bolna iskustva.

„Zato posebnim bratskim osjećajima najprije izražavam kršćansku sućut obiteljima poginulih, a vjerničku solidarnost s Vama osobno, pastirom te mjesne Crkve, kao i sa cijelom napaćenom Crkvom koju predvodite, a koja prolazi teška iskušenja“, poručio je među ostalim vrhbosanski nadbiskup svome kolegi u Sisku, mons. Košiću, uz poruku: „Ovim želim iskreno zajamčiti blizinu i solidarnost u iskušenjima koje proživljavate. S vama smo molitvom, ali i bratskom blizinom, koliko mognemo biti potpora u liječenju nastalih rana.“

U poruci kardinalu Bozaniću, osim izraza zajedništva, poželio je duhovnu i materijalnu obnovu u Novoj godini. „U toj blizini i zajedništvu molimo svjetlo i snagu milosti Božje za svaku osobu, posebno za one koji se teško nose s ovim iskušenjima. Neka nas ovo božićno otajstvo koje slavimo ojača u stvarnosti Božje blizini pa da s Bogom hrabro zakoračimo u novo ljeto koje je nova šansa duhovne i materijalne obnove“, poručio je vrhbosanski nadbiskup.

Na kraju je obojici nad/biskupa iskazao solidarnost u ime cijele Katoličke Crkve u BiH koja ima veliko iskustvo trpljenja i nošenja s različitim izazovima.

Biskup Košić: U kušnji se učvršćuje vjera

Sisački biskup Vlado Košić dao je 30. prosinca izjavu za Hrvatski katolički radio, osvrnuvši se na oštećene crkve i poziv na post i molitvu.

„Katedrala je teško stradala ali su stradale i okolne crkve. Po mojoj spoznaji ima ih desetak“, rekao je biskup Košić, dodavši da su teško oštećene te će neko vrijeme biti neupotrebljive. Osim njih, stradale su i druge kapele i objekti. Obnovu koja će biti potrebna usporedio je s obnovom nakon Domovinskog rata.

See also  Križni put u Saborskom

Novije građene crkve su bolje prošle – iako imaju oštećenja nisu se srušile, napomenuo je biskup, a stare koje su obnavljane prema zahtjevima konzervatora, a među njima i katedrala, teže su oštećene. Postoji opasnost da se zvonik katedrale sruši na Pastoralni centar pa ne zna kako će se vjernici okupljati dok je status upitan.

Sisačka katedrala nakon potresa

Kao sisački biskup mons. Košić pozvao je prvenstveno vjernike Sisačke biskupije, ali i sve koji se duhovno žele pridružiti, da molitvom i postom na današnji i sutrašnji dan isprate godinu „koja nam je stvarno bila u mnogočemu bila velika kušnja“. U molitvu je preporučio i 12-ak osoba koliko ih je, prema informacijama koje je dobio, poginulo u Petrinji, Glini i okolici.

Molitva može pomoći da se ljudi smire i vjeruju Bogu te znaju da ih Bog nije napustio, iako je kušnja teška, rekao je biskup Košić. Dodao je da se kušnjom može učvrstiti vjera te da je trenutna situacija prilika za okretanje Bogu i za duhovnu obnovu. IKA