Skip to content

Sedma žrtva u ruševinama crkve sv. Nikole i sv. Vida u Žažini

Vatrogasci su nešto iza 19 sati i 30 minuta, nakon više od šest sati potrage, pronašli tijelo preminulog muškarca u ruševinama župne crkve sv. Nikole i Vida u Žažini, čime se broj poginulih u razornom potresu koji je pogodio središnju Hrvatsku popeo na sedam

Načelnik općine Lekenik Ivica Perović kazao je za Dnevnik.hr da je muškarac, prema zasad dostupnim infomracijama, preminuo.

U tijeku je policijski očevid te izvlačenje tijela iz ruševina crkve.

Prema informacijama župnika, u ruševinama poginuli je orguljaš koji se u trenutku potresa nalazio u crkvi i čistio orgulje, koje su bile pogođene ranijim potresom.

Prethodno je pronađeno šest žrtava razornog potresa od 6,2 po Richteru čiji je epicentar bio na području Petrinje.

“Iako potraga u ruševinama i dalje traje, s tugom javljamo informacije o smrtno stradalima: djevojčica u Petrinji i petoro muškaraca u Majskim Poljanama”, objavilo je Ministarstvo unutarnjih poslova na Twitteru oko 18 sati.

Uz to, najmanje šest osoba je teško ozlijeđeno, a 20 lakše.

Potraga u ruševinama i dalje traje. Autor HINA

Na petrinjskom području do 16,16 sati čak 16 potresa magnituda većih ili jednakih 3

Seizmološka služba RH objavila je u utorak navečer popis naknadnih potresa magnituda većih ili jednakih 3, koji su uslijedili nakon današnjeg razornog potresa magnitude 6.2 prema Richteru s epicentrom kod Petrinje, a u samo nekoliko sati, bilo je čak 16 takvih.

See also  Koliko Crkva može i treba utjecati na političke prilike?

Seizmografi su u 12,19 sati zabilježili razoran potres s epicentrom pet kilometara jugozapadno od Petrinje na dubini od 11.5 kilometara. Magnituda potresa iznosila je 6.2 prema Richteru, a intenzitet u epicentru VIII-IX stupnjeva EMS ljestvice.

Nakon tog potresa, uslijedilo je mnoštvo nešto slabijih, a Seizmološka služba RH je u izvješću navela sve naknadne potrese izlocirane do 18 sati, magnituda većih ili jednakih 3 u razdoblju danas od 12,23 do 18 sati.

Svi potresi zabilježeni su u Petrinji i okolici na dubini od pet do 10 kilometara.

U vremenu od 12,23 do 12,58 sati zaredao se najveći broj naknadnih potresa, čak 10 – magnituda većih od 3 po Richteru.

Prvi koji je uslijedio nakon onog od 6.2 prema Richteru bio je i najjači u toj seriji – magnitude 4.55, a dogodio se u 12,23 sata.

U idućih sedam minuta, naredali su se potresi magnituda 3.85, 3.32 i 3.03.

Zatim su se u vremenu od 12,40 do 12,43 dogodili potresi magnituda 3.49, 3.27 i 3.06.

Nekoliko minuta kasnije dogodio se još jedan potres magnitude 3.06, a zatim 3.14, 3.2 te 3.77.

Pola sata kasnije, u 13,34 sati dogodio se potres magnitude 4.09, a desetak minuta kasnije, potres magnitude 3.51.

U 14,01 sati bio je potres magnitude 3.23, a u 15,20 sati bio je potres magnitude 3.03.

Zadnji potres magnitude veće ili jednake 3 do 18 sati zabilježen je u 16,16 sati i bio je magnitude 3.47.

Seizmološka služba RH u izvješću napominje da su podatci preliminarni, a rezultat je podložan korekciji kako će raditi detaljnije analize. Hina

Na potresom stradalom području ključni inženjerijski radovi za sigurnost kretanja

Na potresom stradalom području sada su ključni inženjerijski radovi kako bi se osigurala stabilnost i sigurnost kretanja, a onda treba prionuti obnovi da se sve što prije vrati u normalu, rekao je ministar obrane Banožić, koji je zajedno s admiralom Hranjom obišao Petrinju.

Ministar Mario Banožić  i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admirala Robert Hranj obišli su vojarnu „Pukovnik Predrag Matanović“ gdje će biti smješteni stanovnici Petrinje i okolice, koji se zbog posljedica razornog potresa od 6,2 po Richteru, koji je danas u 12,19 sati pogodio to područje, više ne mogu vratiti u svoje domove, priopćeno je večeras iz Ministarstva obrane RH.

See also  Doc. Rok Čivljak: Ova pandemija je prilika da se okrenemo jedni drugima

U petrinjskoj vojarni smješteno 190 osoba, očekuje se još

Izrazivši sućut obiteljima stradalih u razornom potresu, ministar obrane izvijestio je da je u petrinjskoj vojarni trenutno smješteno 190 civila te kako se tijekom noći očekuje dolazak još ljudi.

„Tijekom dana smo kroz Stožer civilne zaštite i Crveni križ, ali i sve one ljude koji su bili prisutni na terenu, nastojali doći do ljudi kojima je trebala naša pomoć. Građani su u bilo kojem trenutku slobodni obratiti se jedinicama lokalne samouprave, lokalnim stožerima, odnosno bilo kome tko je angažiran na sanaciji i pomoći gradu te tako zatražiti smještaj u vojarni. Smještaja u vojarni imamo i pritom je osigurano i sve ono kako bi se oni osjećali ugodno u ovim najtežim trenucima“, rekao je ministar Banožić.

Ujutro sastanak vojske sa Stožerom civilne zaštite 

Dodao je da će pripadnici Hrvatske vojske biti u Petrinji i Sisku koliko god to bude potrebno.

„Sutra ujutro je prvi sastanak sa Stožerom civilne zaštite. Napravit će se jedan plan po kojem ćemo postupati obzirom na novonastale okolnosti. Mogu reći kako sada kreće onaj dio inženjerije koja treba učiniti najviše kako bi se osigurala stabilnost i sigurnost kretanja, a onda iza toga treba prionuti obnovi da se sve što prije vrati u normalu“, istaknuo je Banožić.

Pritom se zahvalio ministrima obrane iz susjednih zemalja koji su Hrvatskoj ponudili svoju pomoć.

„Vidjeli smo kakvu je pomoć dobio grad Zagreb nakon potresa u ožujku s obzirom da smo članica Europske unije, pa mogu reći kako sam uvjeren sam da će isti slučaj biti i ovdje u Petrinji. Teška je godina još malo iza nas, moramo ostati pribrani jer jedino ćemo tako uspjeti nadići sve teškoće pred kojima smo se našli“, poručio je ministar Banožić.

Na terenu 310 pripadnika HV-a,  a 240 je u neposrednoj pripravnosti

Admiral Robert Hranj rekao je da je Hrvatska vojska osigurala nekoliko helikoptera. Dodao je kako su na području Petrinje i Siska do 18 sati, sukladno procjenama potrebama i zahtjevima, snage narasle s početnih 250 pripadnika na 310 pripadnika Hrvatske vojske, dok se njih oko 240 nalazi u neposrednoj pripravnosti.

„Angažirano je 190 pripadnika Hrvatske kopnene vojske, s pripadajućom mehanizacijom Inženjerijske pukovnije HkoV-a, koji raščišćavaju prometnice i javne površine u užem centru grada Petrinje i odvoze urušene dijelove građevina. Tijekom dana pripadnici Hrvatske kopnene vojske izvršili su evakuaciju 150 korisnika Doma za stare i nemoćne osobe u Petrinji te ih prevezli u vojarnu gdje im je osiguran privremeni smještaj. U vojarni u Petrinji planiran je smještaj ukupno do 500 ljudi“, rekao je načelnik Hranj.

See also  Šest poginulih u razornom potresu, više osoba ozlijeđeno

Također, sukladno zahtjevu stožera Civilne zaštite, planirano je podizanje šatora i angažiranje elektroagregata iz sastava Zapovjedništva za potporu.

Velika opasnost od daljnjih urušavanja zgrada u Petrinji

Zamjenik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Tihomir Kundid poručio je svima koji se nalaze u Petrinji da budu izrazito oprezni prilikom kretanja ulicama, s obzirom na veliku opasnost od daljnjih urušavanja.

„Većina zgrada u samom središtu grada je toliko oštećena da prijeti urušavanje zidova tako da će naša daljnja pomoć gradu i sanaciji posljedica potresa biti uklanjanje onih objekata za koje će statičari prosuditi da ih se mora maknuti, jer su prijetnja“, rekao je general Kundid.

Korisnici petrinjskog Doma za starije i nemoćne osobe na sigurnom u vojarni

Na vrhunskoj organiziranosti i pomoći, Hrvatskoj vojsci zahvalila se i ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe u Petrinji Magdalena Komes.

„Uz pomoć vojske naši djelatnici su iznijeli sve korisnike van, svi su korisnici živi, zdravi i evo ako netko možda od rodbine gleda da znaju da su svi na sigurnom u vojarni u Petrinji. Zahvaljujem se, zahvalila sam ministru na odlično odrađenom poslu vojnika i još jednom se zahvaljujem od srca na svemu što su odradili“, rekla je ravnateljica Komes, priopćeno je iz MORH-a.

(Hina)