Skip to content

Najbolji sportaši godine Matić i Duvnjak

Najbolji sportaš i sportašica godine u tradicionalnom 69. izboru najboljih sportaša godine Sportskih novosti su judašica Barbara Matić i rukometaš Domagoj Duvnjak

Zbog pridržavanja protuepidemijskih mjera, ove godine nije organizirana posebna svečanost dodjele priznanja najboljim sportašicama i sportašima, sportskim ekipama i momčadima za koje je u 69. izboru glasovalo 287 novinara iz 52 redakcije, već su oni proglašeni u posebnoj emisiji u programu Hrvatske televizije.

– U Sportskim novostima i Hanza mediji smo u jednom trenutku razgovarali koliko je pravedno u jednoj takvoj godini pravedno proglašavati najbolje. S druge strane, sportaši su ipak nastupali, pobjeđivali, bilo je tu i fenomenalnih rezultata, tako da smo na kraju, logično, zaključili da bi bilo nepravedno ne nagraditi one koji su to izvanrednim nastupima zaslužili. Mislim da su laureati velike europske i svjetske vrijednosti, izjavio je glavni urednik Sportskih novosti Robert Šola.

Judašica Barbara Matić postala je prva sportašica iz borilačkih sportova koja je osvojila trofej Sportskih novosti, a osvojila ga je sa 119 glasova u konkurenciji kolegice iz reprezentacije Karle Prodan, brončane s EP-a u Pragu, najbolje hrvatske tenisačice Petre Martić i svjetske rekorderke u ronjenju Mirele Kardašević.

Domagoj Duvnjak, drugi rukometaš nakon Ivana Balića (2007.) koji je proglašen najboljim sportašem godine, svoj je prvi trofej Sportskih novosti osvojio kao najbolji igrač Europskog prvenstva u Austriji, Norveškoj i Švedskoj. Konkurenti za nagradu bili su mu nogometni reprezentativac Ivan Perišić, osvajač trostruke krune s Bayernom, najbolji hrvatski skijaš Filip Zubčić, brončani na SP-u laseraša jedriličar Tonči Stipanović te trojica europskih doprvaka u gimnastici Tin SrbićFilip Ude i Aurel Benović.

– Počašćena sam ovom nagradom, rekla je Barbara Matić. Objasnila je kako je izabrala judo:

– U OŠ Pujanke mogla sam birati između baleta i juda, izabrala sam judo, kaže Matić, koja je u 2020. osvojila zlatnu medalju na Grand Slam turniru u judu u Budimpešti, a na putu do zlata pobijedila je. među ostalima, svjetsku i olimpijsku prvakinju

– Barbara je, uz sportske uspjehe, postala magistar strojarstva i brodogradnje, iskoristila je vrijeme pandemije na najbolji mogući način, da završi fakultet, kaže glavni tajnik HJS-a Hrvoje Lindi.

See also  'Final four' Jadranske lige u Zagrebu

Barbara Matić je prekinula niz Sandre Perković od osam uzastopnih naslova, a prije toga je osam puta pobjednicom bila i najuspješnija hrvatska olimpijka Janica Kostelić, šest trofeja ima Blanka Vlašić, a četiri Iva Majoli.

Domagoj Duvnjak bio je najbolji igrač Europskog rukometnog prvenstva održanog u siječnju, na kojemu je Hrvatska osvojila srebrnu medalju, a ovo mu je prva pobjeda u izboru SN-a.

– Iznimna čast, ponosan sam na ovu nagradu. Od svih priznanja koje sam ikad dobio ova nagrada mi je najdraža. Biti najbolji sportaš svoje zemlje zvuči kao san, rekao je Duvnjak, koji je dobio 150 glasova.

Rezultati 69. izbora Sportskih novosti
NAJBOLJA SPORTAŠICA
Barbara Matić         119 glasova
Petra Martić         77
Karla Prodan         63
Mirela Kardašević       28

NAJBOLJI SPORTAŠ
Domagoj Duvnjak        150 glasova
Filip Zubčić         64
Ivan Perišić         34
Tonči Stipanović        18
Tin Srbić         16
Aurel Benović         4
Filip Ude         1

NAJBOLJA EKIPA
Ženska rukometna reprezentacija 231 glas
RK Podravka 39
ŽNK Split 12
HAOK Mladost 3
RK Lokomotiva 2

NAJBOLJA MOMČAD
Muška rukometna reprezentacija 245 glasova
Valent i Martin Sinković 33
Šime i Mihovil Fantela 7
Muška vaterpolska reprezentacija 2

Autor: A.M./HRT