Skip to content

Cijepilo se i prvih dvoje zdravstvenih djelatnika

U Kliničkoj bolnici Dubrava, koja je pretvorena u covid bolnicu gdje se liječi najveći broj oboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj, prvo su cjepivo u nedjelju primile liječnica i medicinska sestra koje rade u intenzivističkom centru.

Početku cijepljenja prisustvovao je ministar zdravstva Vili Beroš, a danas će u toj ustanovi biti cijepljeno 35 djelatnika, dok će se u iduća dva dana cijepiti ukupno 200 liječnika i medicinskih sestara.

Liječnica Vlasta Merz, anesteziolog i intenzivist koja od početka epidemije sudjeluje u liječenju najtežih covid pacijenata u toj bolnici, izjavila je kako cjepivo donosi spas te se nada da će svi uvidjeti njegovu dobrobit.

“Najteže je našim pacijentima koji se svakodnevno bore za život. Ono što je nama teško gledati je toliko veliki broj smrti jer covid je grozna, smrtonosna bolest o kojoj ne znamo još dovoljno”, kazala je.

“Cijepila sam se jer želim svoj život nazad, želim zagrliti svoje roditelje bez straga da ću ih zaraziti, želim da me moje 9-godišnje dijete više ne pita o koroni i zaraznim bolestima”, istaknula je Merz.

Medicinska sestra Silvija Iveković, koja radi u intenzivističkom centru, rekla ja kako želi potaknuti sve medicinske sestre da se cijepe.

“Zahvalna sam na prilici da sam se mogla među prvima cijepiti. Svojim primjerom želim potaknuti sve sestre da se cijepe kako bismo dobili priliku da vratimo svoj život natrag kakav je bio prije covida. Moja poruka je cijepite se da zaštitimo sebe i druge”, poručila je Iveković.

V.d. ravnatelja KB Dubrava Ivica Lukšić ocijenio je kako je danas veliki dan koji daje novu nadu i ohrabruje na više načina.

“KB Dubrava i svi njezini djelatnici su od prvog dana u borbi s ovom pandemijom i za sve nas je ovo novi početak novog liječenja ove bolesti”, rekao je.

Beroš: Odužit ćemo se KB Dubravi na samoprijegornom radu 

Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je kako vjeruje da će cijepljenje doista biti prekretnica u liječenju bolesti covid-19 te da ova godina nije mogla završiti s boljim darom, odnosno početkom cijepljenja.

Naglasio je važnost KB Dubrava koja od ožujka predstavlja najvažniji i najznačajniji centar u liječenju Covid pozitivnih bolesnika.

 “Ovakve uvjete nismo mogli osigurati građanima u drugim bolnicama. Dovoljno je reći da se dnevno liječi više od 450 osoba u Dubravi, da ih je 69 na respiratornoj potpori. Jutros sam saznao da se 360.000 litara tekućeg kisika troši u jednom satu liječenja naših bolesnika. Vjerujte mi, takve uvjete nismo mogli osigurati u niti jednoj drugoj zagrebačkoj bolnici”, istaknuo je Beroš.

Najavio je da će se ako bude u mogućnosti odužiti KB Dubrava i svim njenim djelatnicima na samoprijegornom radu.

“Razmišljat ćemo o dodavanju novih, stručnih i znanstvenih elemenata, i dodavanju novih djelatnosti. Kada jednom ova epidemija završi, to će biti znak zahvale za sve djelatnike u KB Dubrava”, kazao je.

Beroš je rekao i kako u prethodna dva dana bilježimo male brojeve novozaraženih no oni ne mogu biti reprezentativni jer je napravljeno i manje testiranja, ali je ohrabrujuće što u posljednja dva tjedna postoji trend pada novozaraženih u Hrvatskoj Rekao je i kako je danas zabilježen veći broj hospitaliziranih nego jučer, ali i manje bolesnika na respiratoru.

“Broj preminulih je posljedica zbivanja posljednja 2-3 tjedna unatrag. Za očekivati je da će početi padati za tjedan i pol jer će smrtnost pratiti trend smanjivanja broja novozaraženih”, kazao je Beroš.

Oko neisplate plaća djelatnicima našičke bolnice rekao je kako se prošloga tjedna susreo s ravnateljem HZZO-a i dogovorio da će se svi ti elementi provjeriti i riješiti. Hina