Zadarski nadbiskup Želimir Puljić predvodio polnoćku u katedrali sv. Stošije u Zadru

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić predvodio je na Badnjak u četvrtak 24. prosinca u katedrali sv. Stošije u Zadru misu polnoćku s početkom u 21 sat

“Bog je s nama na našem putu, nismo sami. To je razlog naše radosti! Bog nam je poslao sebe u svome Sinu Isusu Kristu čije rođenje slavimo, da trajno bude među nama. On je Emanuel – Bog s nama. Unatoč teškim okolnostima pandemije koronavirusa, budimo radosni. Rođenje Isusa Krista, spasitelja svijeta, razlog je naše radosti“ poručio je nadbiskup Puljić, poželjevši: „Neka nas ne pokolebaju teške izvanjske okolnosti u kojima živimo, jer Isus nas prati u našem životu. Hrani nas svojom riječju, svojim tijelom i budimo zahvalni. Pazimo na okolnosti u kojima živimo. Molimo Boga da nas čim prije oslobodi pandemije koja nas je sve uznemirila i sve uneredila. Ovo je Božja kušnja u kojoj moramo ustrajati sa sviješću da nismo sami, on je s nama, Emanuel” poručio je mons. Puljić, poželjevši sretan Božić osobito svima koji trpe i pate zbog bolesti. „Svima koji ove svete noći prate misu putem radija i televizije, čestit Božić, sveto Isusovo porođenje. Osobito to želim onima koji zbog bolesti, izolacije ili drugih razloga nisu s nama. Ali u duhu i molitvi povezani smo pa im poručujemo: Hrabri budite, ne bojte se! Gospodin je blizu svima. Posebice onima koji trpe i pate“ ohrabrio je nadbiskup Puljić.

Nadbiskup je rekao kako navještena čitanja na Badnjak potiču da se čovjek zamisli nad velikim otajstvom koje se dogodilo one svete noći kad se rodio Isus, događaj koji slavimo na polnoćki. „Uz Božić se slave tri mise: misa polnoćka, misa zornica i poldanja misa. Za svako od tih slavlja liturgija nam kroz čitanja na ta tri sveta slavlja govori o trodimenzionalnom otajstvu Božića kojeg slavimo. Polnoćka opisuje Kristovo rođenje i okolnosti u kojima se ono zbilo. Misa zornica na Božić prikazuje pastire koji hite u Betlehem. Tako pokazuje i nama kakav bi trebao biti naš odgovor na taj navještaj otajstava. I nama je bez oklijevanja krenuti i pokloniti se Djetetu. Ivanov proslov na poldanjoj misi objavljuje tko je onaj koji se rodio. Ivan započinje svoje evanđelje: „U početku bijaše Riječ, i Riječ bijaše Bog i Bog bijaše u početku“. Vraća nas na početke. Riječ koja se utjelovila bila je prije svega ovoga stvorenoga, po kojoj je nebeski Otac stvorio svijet“ rekao je mons. Puljić.

Nadbiskup je rekao da Polnoćka „usredotočuje na početak povijesnog događaja koji je opisan zbunjujućom jednostavnošću. U noći prije 2020 godina, u Betlehemu, u maloj zemlji Palestini, dogodio se Božić. Rođenje Isusa zbilo se u nekoj zabačenoj štalici čijeg vlasnika povijest nije zabilježila. A bilo bi nam drago da znamo i toga čovjeka koji je ustupio svoju štalicu Bogu da se rodi“ rekao je nadbiskup, naglasivši da se „samo nebo uključilo u objavu Isusovog rođenja. Bog se poslužio svojim obavijesnim sredstvima. Poslao je anđela neka tu Radosnu vijest hitno prenesu pastirima koji su čuvali svoja stada po betlehemskim brežuljcima. Jednostavnim riječima anđeli su opisali najvažniji događaj povijesti svijeta, dolazak Božjega Sina na zemlju. Važnost toga događaja pisac evanđelja povjerava anđelima koji su zapjevali pjesmu ‘Slava na visinama Bogu, a na zemlji mir ljudima, miljenicima njegovim’. Pastiri su zahvalili Bogu što se taj stoljetni iščekivani trenutak dogodio upravo te noći, a oni su bili svjedoci toga“ rekao je mons. Puljić.

U kontekstu poklona pastira Novorođenome Djetetu, nadbiskup je rekao kako vjernici na misi polnoćki i na Božić, kad mole Vjerovanje, u trenutku kada se izgovara ‘I utjelovio se po Duhu Svetom, rođen od Marije Djevice i postao čovjekom’, poput pastira koji su to učinili Isusu, i mi „padamo na koljena da izrazimo svoju otajstvenu vjeru u taj otajstveni događaj – Boga koji je došao i utjelovio se. U rođenom Djetetu koga je rodila Marija dogodio se Božji poklon, dar zemlji, dar svim ljudima, svim vremenima i svim narodima. Pridružimo se onim sretnim pastirima, zahvalni našim očevima koji su u vjerničkom zanosu sročili divne božićne pjesme“ potaknuo je mons. Puljić.

„Ispunjeni božićnim mirom, poželimo svima na zemlji mir, veselje. Neka nas sve novorođeni Isus obdari svojim blagoslovom i u Novoj 2021. godini. Kristov mir i blagoslov neka počiva nad Zadrom, Zadarskom nadbiskupijom i u svim srcima njenih žitelja. Isusovo rođenje neka ispuni naše duše istinskom čežnjom za nebeskim dobrima“ poželio je nadbiskup Puljić. ZADAR (IKA)