Skip to content

Dani hrvatskog kulinarstva

Dani hrvatskog kulinarstva održali su se u online izdanju kako bi hrvatski kuhari i slastičari i dalje mogli težiti kulinarskoj izvrsnosti i kreativnom izražavanju za koju možda nemaju priliku u svakodnevnom radu

Želja organizatora je bila i animirati svoje članove u vrijeme kad su mnogi ugostiteljski objekti zatvoreni.

Natjecatelji su mogli sudjelovati u 12 različitih kuharskih i slastičarskih kategorija. Mjesec dana su imali vremena za osmišljavanje, pripremu i prijavu svojih radova, a nakon isteka roka, članovi ocjenjivačkog suda HKS-a na svoje su mailove dobili radove pod šiframa te proglasili pobjednika u svakoj od zadanih kategorija. Iako je nedostajalo ono najbitnije što radi prevagu kod ocjenjivanja jela, miris i okus, suci su pomno proučili pristigle fotografije i recepture te odlučili kome će pripasti vrijedne novčane nagrade i nagrade sponzora. Sve radove su i komentirali kako bi natjecatelji dobili povratnu informaciju i tako se educirali.

Pobjednici natjecanja po kategorijama:

Kuharska natjecanja:
A. Umjetnost kuhanja – finger food: Amos Novak
B. Umjetnost kuhanja – toplo glavno jelo: Tomislav Greganić, hotel The Westin Zagreb
C. Umjetnost kuhanja – mistery box: Patrik Prnjak, Restoran Lesnina xxxl, Pula
D. Umjetnost kuhanja – bolnički menu: Patrik Prnjak, Restoran Lesnina xxxl, Pula
E. Umjetnost kuhanja – Hrvatska kulinarska baština u modernoj izvedbi – glavno jelo: Zlatko Novak, Restoran Bedem, Varaždin
F. Kulinarska umjetnost – carving – voće i povrće: Ivan Ursić, Hoteli Brela – hotel Berulia, Brela
H. Umjetnost kuhanja – makrobiotičko glavno jelo: Patrik Prnjak, Restoran Lesnina xxxl, Pula

Slastičarska natjecanja:
A. Umjetnost slastica – slatki pladanj (Petit four): Jadek Sandra, Sandrini kolači, Slatina
B. Umjetnost slastica – desert – topli i hladni: Marija Bošnjak, Srednja strukovna škola Vinkovci
C. Umjetnost slastica – torta: Danijela Matijašić, Restoran Katarza, Koprivnica
D. Slastičarska umjetnost – skulptura: Nikolina Lončar, Hotel Zlatan, Koprivnica
E. Veganski ili bezglutenski restoranski desert: Toni Magdić, Slavonski Brod

Tomislav Radić